Skip to main content

Vozači za sutra najavili blokadu Novog Sada i drugih gradova zbog skupog goriva

Info 07. јун 2018.
2 min čitanja

Mnogi putevi u Novom Sadu i drugim mestima u Srbiji, mogli bi da budu blokirani sutra, 8. juna, ukoliko na ulicu izađu građani koji se već nekoliko dana organizuju preko društvenih mreža, a kako bi protestovali zbog sve skupljeg goriva, prenosi portal 021.

Portal navodi da još nema zvaničnog organizatora ovih blokada, koje se organizuju sa zahtevom da se smanji cena dizela, bezolovnog goriva, gasa i nafte za poljoprivrednike. Takođe, na društvenim mrežama građani navode da je u pitanju građanska neposlušnost.

Koliko je ovaj protest popularan kao tema na društvenim mrežama, i koliko je masovan po broju onih koji najavljuju svoje učešće, govori podatak da najveća Fejsbuk grupa trenutno okuplja oko 110.000 članova, a pored nje postoji još desetine grupa i stranica, kao i Vajber grupa gde se građani dogovaraju oko protesta, dodaje 021..

U Novom Sadu se kao lokacije koje će biti blokirane navode ugao Bulevara oslobođenja i Jevrejske (kod Futoške pijace), kružni tok na ukrštanju Rumenačke i Bulevara Evrope, ugao Temerinske i Partizanske (kod Tempa). Možda budu blokirane i druge lokacije, jer se vozači zapravo pozivaju da u 17 časova zaustave vozilo i parkiraju ga gde god se zateknu i na taj način iskažu svoje nezadovoljstvo.

Kada su u pitanju ostali gradovi u Srbiji, na spisku koji se širi internetom navedeno je bar 50 naselja, u kojima će takođe biti blokirane veće raskrsnice ili prometnije ulice, pa tako se samo u Beogradu pominje desetak lokacija.

Osnovni zahtev građana je da se zaustavi dalja poskupljenja goriva, da se cena zapravo smanji umanjenjem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva koja sad iznosi oko 80 dinara, u zavisnosti od vrste derivata.

Sada je litar dizela oko 165 dinara, a bezolovnog oko 155 dinara, a početkom 2016. godine bili su oko 125-130 dinara. Građani smatraju da je to previše, upoređujući cene u okolnim zemljama, i traže da dizel bude 110 dinara, a bezolovni 120 dinara.

(Autonomija, 021)