Skip to main content

Corax dobitnik nagrade Dobar primer Novog optimizma

Vojvodina 08. дец 2017.
2 min čitanja

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks (Corax) ovogodišnji je dobitnik nagrade “Dobar primer Novog optimizma”, saopštio je danas Pokret Novi optimizam.

Koraksiću će nagrada biti dodeljena sutra u podne u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Pored nagrađenog, u programu će učestvovati i etnolog, antropolog i borac za ljudska prava Ivan Čolović, istoričarka Branka Prpa, novinari Mijat Lakićević i Željko Bodrožić, glumac i reditelj Igor Galo.

Na skupu će biti premijerno prikazan kratki film Igora Gala „Corax”, koji je snimljen 2010. godine na Braču u Hrvatskoj, i u kojem je prikazan portret Predraga Koraksića.

A na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra, u 19 sati u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu nagradu „Dobar primer Novog optimizma” će Koraksiću svečano dodeliti prošlogodišnji dobitnici, Rodoljub Šabić i Saša Janković.

U programu će, pored ovogodišnjeg i prošlogodišnjih laureata, učestvovati i ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov i predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović.

Pre dodele nagrade na ulicama Novog Sada biće organizovana interaktivna izložba Koraksovih radova na temu kršenja ljudskih prava.

U novosadskim pasažima u Zmaj Jovinoj ulici poznavaoci Koraksovog rada će sprovoditi kroz izložbu, razgovarati sa građanima i sa njima komentarisati i tumačiti neke od najupečatljivijih karikatura.

Kustosi izložbe su Igor Galo, potpredsednica Samostalne demokratske srpske stranke Istarske županije Mirjana Galo, književnik Vladimir Pištalo, sociolog Aleksej Kišjuhas, kao i glumci Dejan Ćirjaković, Dimitrije Banjac i Nikola Škorić iz televizjske serije “Državni posao”.

Pokret Novi optimizam poslednjih 13 godina dodeljuje nagradu „Dobar primer Novog optimizma“ osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu “Novog optimizma”, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

Nagrada se svake godine dodeljuje 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su i Mirjana Karanović, ekipa serije „Državni posao“, rege sastav „Del Arno Band“, Dragan Todorović, Mirko Đorđević, Ivan Ivanji.

(Autonomija)