Skip to main content

Janjić: Vučićev poziv na dijalog je manipulacija

Aktuelno 25. јул 2017.
4 min čitanja

Analitičar i koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ideju o unutrašnjem dijalogu o Kosovu zasnovao na proceni da će u njegovom mandatu morati da se potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom.

„Dobro je da se razgovara, razmenjuju mišljenja, ali ono što Vučić želi – dijalog o budućnosti, nije potreban a ni moguć, jer sve ono o čemu treba da se razgovara već je parafirano – da se ide putem normalizacije odnosa. Sada nema ničeg novog osim procene da će u njegovom mandatu morati da se potpiše pravno obavezujući sporazum“, rekao je Janjić agenciji Beta.

Janjić je rekao da ne vidi da bilo ko ima motiv da podeli odgovornost za Kosovo sa Vučićem koji je izabran velikom većinom za predsednika, a uz to ima kontrolu nad vladom i skupštinom.

„Vučić zapravo nema jasnu ideju o čemu će pregovarati, ali zato unapred diskvalifikuje sve one koji bi mogli da budu protiv“, rekao je Janjić i ocenio da je poziv na dijalog zapravo manipulacija – „ja sam vas pitao, vi ćutite, ne odgovarate – zato sam doneo odluke koje sam doneo, a sada svi da podelimo odgovornost“.

Janjić je naveo da je još 2015. godine Vučiću poslao svoj predlog za rešavanje kosovskog pitanja, ali da Vučić na njega, za razliku od ljudi iz Berlina i Brisela, nije ni odgovorio.

„Vučićeva vlast ne konstatuje nikoga ko nije u vlasti, i on to treba da menja. Da bi to menjao potrebno je da promeni svoje ponašanje, … sve što je dogovoreno mora da ode u Skupštinu, jer nije dovoljan samo izveštaj koji se šestomesečno šalje EU. Javnost mora da bude informisana“, rekao je Janjić.

On je kao veliki problem ocenio pravo to što je javnost u Srbiji neinformisana, navodeći da se ništa ne može postići u atmosferi gde građani ne znaju šta rade političari.

Prema njegovim rečima, Vučićeva pitanja u autorskom tekstu „Zašto je Srbiji potreban unutrašnji dijalog o Kosovu“ su ideološka i bilo bi bolje da ih uopšte nije postavljao.

„Ton kojim je napisan poziv, odvraća od dijaloga“, rekao je Janjić i dodao da Vučić koji ima i „pogaču i nož“, mora da sredi medijsku situaciju i atmosferu harangi i linča u svojim medijima koji uništavaju ideju o bilo čemu.

Janjić je upitao kako bilo ko nakon tih napada može očekivati da vodi dijalog ako ga čekaju slične stvari kroz koje je i on lično prolazio pola godine kada je krenuo u dijalog, i kada su ga Informer i drugi sledbenici Vučića nazivali „saradnikom teroriste Ramuša Haradinaja“.

Lečić (DS): Vučić se seti dijaloga samo kada mu je gusto, kao sa Kosovom

BEOGRAD, 18. Dec 2010. - XIV Izborna skupstina Demokratske stranke u Sava Centru. FOTO: Foto servis DS / KONTRAFOTOPotpredsednik Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić traži dijalog samo „kada mu je gusto“, kao po pitanju Kosova, dok u svim ostalim stvarima preuzima odgovornost na sebe.

„On preuzima svu odgovornost na sebe, a kada mu je gusto i kada misli da ta stvar koja treba da se reši ne može biti samo njegova, a to je pitanje Kosova, tada traži dijalog. Dijalog traži samo kada zna da tu nema političkih poena i da može da bude negativno za njega“, rekao je Lečić agenciji Beta.

Lečić je rekao da je potreban dijalog da li Vučić tako vređa inteligenciju naroda i da li ugrožava njegov duhovni razvoj.

Povodom optužbi koje je Vučić izneo na njegov račun u jednoj televizijskoj emisiji, Lečić je rekao da se silno iznenadio zbog toga jer smatra da to nije neophodno ali i zbog toga što „nije znao da je dostojan“ da ga predsednik pominje.

On je ocenio da jedna takva institucija i čovek na takvom položaju ne treba da poprima tako trivijalan ton i da se bavi sitnim stvarima, u odnosu na ono što bi stvarno trebalo da bude predmet njegove pažnje.

„On (Vučić) unosi i paniku i strah, i to se videlo sinoć, a pominjanjem ličnih imena i organizacija targetira protivnika jer nije naučio osnovnu lekciju iz demokratije“, rekao je Lečić i naveo da državnik mora da se ponaša u skladu sa pravilom da svaki građanin zaslužuje zaštitu, bez obzira šta misli o vlasti.

Lečić je dodao da pravi demokratski lider mora da dopusti pa čak i da podstiče kritiku, jer niko nije toliko velik da bi bio bezgrešan.

„Neko ko pokušava da sa vrhovne pozicije proziva imenom pojedince i naziva ih izdajnicima, on time stvara zeleno svetlo za sve druge u državi da ih napadnu“, rekao je on i ocenio da to ne sme da radi ni predsednik ali ni jedna javna ličnost.

Prema njegovoj oceni, dužnost je svih građana i stranaka koje slobodne misle da reaguju na tako nešto.

Živković: Vučićev poziv licemeran, pogrdnim imenima nazivao potencijalne sagovornike

????????????????????????????????????

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu predsednika Srbije Aleksandra Vučića licemeran, jer je Vučić više puta pogrdnim imenima nazivao ljude koji bi trebalo da vode taj dijalog u Srbiji.

Živković je u izjavi agenciji Beta rekao da bi o svim važnim temama, među kojima je i pitanje Kosova, dijalog trebalo da se vodi kako u Skupštini, tako i među svim relevantnim političkim činiocima, ali je naglasio da se on neće odazvati pozivu Vučića.

Kako je naveo, sve ljude koji bi trebalo da vode dijalog u Srbiji Vučić je više puta, kao i sinoć na televiziji, nazivao „lopovima, secikesama“ i drugim pogrdnim imenima.

On je ocenio da je inicijativa o unutrašnjem dijalogu o Kosovu „čoveka koji se predstavlja kao predsednik Srbije licemerna“ i da mu „ne pada napamet da u tome učestvuje“.

Živković je kazao da je prvi razgovor srpskih vlasti i Albanaca sa Kosova bio u Beču 14. novembra 2003. godine, u vrema kada je bio premijer Srbije.

„Ja sam pre odlaska pozvao šefove svih parlamentarnih stranaka da se razgovara o tome kakva treba da bude platforma. I skoro svi su se odazvali“, kazao je Živković i dodao da na sastanku nije bilo omalovažavanja i vređanja i da je to jedan od primera kakav format razgovora treba da bude.

(Beta)