ZZS i GDF: Skupština i Vlada bez kapaciteta

Zoran Vuletić je novi sastav kabineta premijerke Ane Brnabić uporedio sa švedskim stolom ili većom samoposlugom

27. okt 2020

Posle trideset godina parlamentarizma, u Srbiji danas nema opozicije i srpska skupština nema kapacitet, kao ni vlada koja je proizašla iz nje, rekao je lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i naglasio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pruzeo sve ingerencije u zemlji.

I pored toga, kako je rekao, Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum su se dogovorili zajedno nastupaju i boreo se za poboljšanja izbornih uslova i za uključivanje svih u proces rešavanja ključnih problema u našem društvu, pre svih kosovskog pitanja.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić je novi sastav kabineta premijerke Ane Brnabić uporedio („za svakog ponešto“) sa švedskim stolom ili većom samoposlugom. On kaže da je kompletan sastav srpske vlade nekompetentan i akcentovao novog ministra prosvete Branka Ružića. Vuletić je mišljenja da bi o ovom imenovanju trebalo da se oglasni akademska zajednica, Akademija nauka…

Ratni huškač – ministar

„Posebno ističem da je Aleksandar Šapić (koji se odavno dogovarao sa Srpskom naprednom strankom i četiri godine na Novom Beogradu upravljao sa Srpskom radikalnom strankom Vojislava Šešelja) u vladu delegirao Ratka Dmitrovića, poznatog ratnog huškača koji će, naročito u rešavanju spornih pitanja sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom biti samo prepreka i neko ko će da pokvari ono što su tamo započeli Milorad Pupovac i Boris Milošević“.

Vuletić je podsetio i na (beogradsku) čaršijsku zabavu „o večitom Vulinu“, koji je, kao i Nebojša Stefanović, „nesposoban za taj posao“ i koji će, kao i Dmitrović, samo da kvare odnose sa susedima.

Za lidera GDF najveće razočarenje je Gordana Čomić koja je 2018. godine bila kandidatkinja za predsednika Demokratske stranke. „To je sramotan čin jer je preletač iz stranke čiji je lider i premijer ubijen, a Čomić je na prošlim izborima tražila podršku samo od birača koji su protiv Aleksandra Vučića!“

Brojke govore

Podsećajući da je predsednik Srbije najavio borbu protiv mafije, Zelenović je rekao da u to ne veruje „jer Aleksandar Vučić pobeđuje zahvaljujući mafiji, što smo mi u Šapcu posebno osetili“. On kaže da su pred Upravnim sudom i dalje tri predmeta o izbornoj hajdučiji prilikom poslednjih izbora u Šapcu i svoju rešenost da se stvar „istera do kraja“, na sudu u Strasburu.

Govoreći o svojih šest godina upravljanja slobodnim Šapcem, Zelenović je kazao da je grad samo 15 odsto iz budžeta izdvajao za plate i dodao da su drugi izdvajali mnogo više. Ilustracije radi o je rekao da je jedna ulična sijalica u Šapcu koštala 60 evra, a da je ista u Kraljevu plaćena 500, a u Leskovcu čak 1.200 evra. Slično je i kod broja zaposlenih. U Šapcu je na gradskom budžetu 1.200 ljudi, u Leskovcu duplo više, a u Pančevu čak 2.800 zaposlenih na budžetu grada.

Zelenović kaže da u Šapcu „postoji vladavina prava“, da se građevinska dozvola dobija u roku jedanaest dana, upotrebna za pet i da je i u protekloj godini u ovu opštinu investiralo jedanaest kompanija.

Borba za uslove i fer izbore mora da bude (sa opozicijom!) zajednička, kaže Zelenović. On ne krije da je u tome potrebna i pomoć „zapada“ i da bi najbolje bilo da „ih oni organizuju, da imamo nove ljude u politici i da se udružimo sa što više organizacije koje dele naše stavove“.

(Danas, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga