- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zvuci s kamena u Kulturnom centru Novog Sada!

Festival izvornog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima Srba u Vojvodini, koji organizuje udruženje „Zvuci s kamena“, biće održan u Kulturnom centru Novog Sada.

Na festivalu pod nazivom „Sabor u Vojvodini“ u subotu će se predstaviti najbolji učesnici svih oblika srpskog izvornog pevanja i sviranja na starim instrumentima, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Članica Gradskog veća za kuluru Milanka Brkić kazala je da prethodna gradska vlada nije videla značaj ove manifestacije i najavila da će iduće godine gradske vlasti izdašnije podržati festival. „Tradicija je veoma bitna, a ovde je reč o pravoj tradiciji koja služi tome da očuva određene modele mišljenja što je beskrajno važno, jer ćemo na osnovu toga moći da rešavamo probleme sa kojima će se civilizacija u budućnosti susretati“, kazala je Brkićeva. Ocenila je da je, pored „mnoštva“ festivala i manifestacija u Novom Sadu, veoma bitno predstaviti i tradiciju Srba iz Vojvodine.

„Jako je značajno što će se na festivalu predstaviti stvaralaštvo Srba starosedelaca, kao i svih onih koji su se tokom vremena doseljavali i čuvali svoju specifičnost“, kazala je Brkićeva.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović rekao je da Novi Sad podržava različite kulture i tradicije i dodao da je vreme da srpska istorija i tradicija „dođu na dnevni red“.

Predstavnik udruženja „Zvuci s kamena“ Vladimir Bajić rekao je da je želja organizatora da Novi Sad postane grad koji je čuvar srpske tradicije i izvornog stvaralaštva na teritoriji Vojvodine. „Objedinićemo na jednom mestu kroz ovaj festival koloritet koji postoji kod Srba u Vojvodini, kao što su različitost običaja, narodne nošnje, sviranje na narodnim instrumentima, pevanje izvornih narodnih pesama i drugo“, najavio je Bajić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!