Žužana Serenčeš: Izrazito ugrožena sloboda izražavanja u manjinskim medijima

"Odgovornost nacionalnih saveta prema uredničkoj autonomiji ni na koji način nije precizirana"

13. okt 2018

Medijska ekspertkinja Žužana Serenčeš izjavila je danas da je sloboda informisanja u medijima na manjinskim jezicima, čiji su osnivači nacionalni saveti manjina, “izrazito ugrožena”.

“Nije zakonski zaštićena uređivačka autonomija u medijima na jezicima manjina i sve to doprinosi izrazito ugroženoj slobodi izražavanja u medijima na manjinskim jezicima čiji su osnivači nacionalni saveti”, kazala je Žužana Serenčeš na seminaru o izveštavanju o izborima za nacionalne savete manjina, u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Ona je podsetila da onaj deo koji se tiče ovlašćenja nacionalnih saveta u oblasti informisanja i u novoj verziji Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina suštinski “ama baš ništa nije promenjen”.

“Ostala su ona rešenja na koja smo svi ukazivali kao na problem, jer je zakon dao velika i ozbiljna ovlašćenja nacionalnim savetima u medijima čiji su osnivači, a da njihova odgovornost ni na koji način nije precizirana u odnosu na te medije”, kazala je Žužana Serenčeš.

Novinar Čaba Presburger rekao je da je veoma teško utvrditi koliko je stvarni broj pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji, jer se njihov broj iz godine u godinu smanjuje.

“Ljudi su ili rezignirani ili se plaše da podrže određene liste. Opozicione liste nailaze na brojne prepreke kada žele da skupe potpise i da učestvuju na izborima”, kazao je Presburger.

Prema njegovim rečima, u mađarskoj nacionalnoj zajednici jedino Savez vojvođanskih Mađara ima kampanju, a ostali još uvek nisu predali liste i veliko je pitanje da li će uopšte uspeti da predaju listu.

Novinar i politikolog Boris Varga, direktor Novinsko-izdavačke ustanove na rusinskom jeziku “Ruske slovo” ovo je do sada “najcrnji i najprljaviji” izborni proces u rusinskoj nacionalnoj zajednici.

On je rekao da su primećeni pokušaji korumpiranja birača i podsetio da je reč o krivičnom delu za koje je predviđena i zatvorska kazna.

Seminar “Izveštavanje o izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina” organizovao je NDNV uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost I saradnju (OEBS).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga