Zuroff: Ustaše su bili zločinci, ne heroji

Historičar i direktor centra 'Simon Wiesenthal' osudio izjave novog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića

04. feb 2016

Efraim Zuroff, historičar i direktor centra „Simon Wiesenthal“, osudio je izjave novog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića u vezi s Drugim svjetskim ratom i ne razumije kako takva osoba može biti dio Vlade.

Hasanbegović je u jednom intervjuu iskazao „veliko razumijevanje“ za nekadašnjeg velikog muftiju jerusalemskog Al-Husseinija, koji je zagovarao progon Jevreja prije, u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Zuroff je u intervjuu za portal index.hr istakao da je muftija „žrtva historijskih okolnosti, britanskog kolonijalizma i militantnog cionizma“.

„Sljedeće što će Hasanbegović reći jeste da je [poglavnik Nezavisne Države Hrvatske i presuđeni ratni zločinac] Ante Pavelić, također, žrtva političkih i historijskih okolnosti. To je odvratno“, istakao je.

Dodao je da ne razumije kako takva osoba može postati ministar u zemlji koja je članica Evropske unije.

Borci za slobodu

Hasanbegović je nedavno izjavio i da je antifašizam samo floskula.

„Ako postoji išta što bi trebalo biti izvor ponosa za ljude u Hrvatskoj, onda su to oni koji su se borili protiv ustaša, oni koji su se borili za slobodu protiv onih koji su masovno ubijali u NDH-u“, navodi Zuroff.

Hrvatska je, zaključio je Zuroff, bila podijeljena između ustaša i onih koji su se borili protiv njih i svakome s imalo morala i inteligencije trebalo bi biti jasno da su ustaše bile zločinci, a ne heroji.

Zuroff najavljuje da će, zbog Hasanbegovićevih istupa, uputiti službeni protest Vladi Hrvatske.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga