Zurof: Srbija ne radi na otkrivanju nacista

Srbija nije preduzimala nikakve praktične korake na otkrivanju novih ratnih zločinaca iz perioda nacizma, navela je u svom godišnjem izveštaju izraelska kancelarija Centra Simon Vizental

01. maj 2014

Srbija nije preduzimala nikakve praktične korake na otkrivanju novih ratnih zločinaca iz perioda nacizma, navela je u svom godišnjem izveštaju izraelska kancelarija Centra Simon Vizental. U istoj grupi su i Argentina, Brazil, Kostarika, Češka, Finska, Slovačka i Slovenija.

Najbolje ocene za napore i rezultate u lovu na ratne zločince iz tog perioda dobile su SAD i Nemačka. Kako se navodi na sajtu Centra, ove zemlje su „preduzele sve razumne mere da identifikuju potencijalne osumnjičene nacističke ratne zločince u zemlji, kako bi se do najvišeg nivoa dovela istraga i krivično gonjenje, kao i da bi se postigli značajni rezultati u posmatranom periodu“. Centar je posebno pohvalio Nemačku zbog sprovođenja pravne strategije koja utire put za osudu praktično svake osobe koja je služila ili u nacističkim logorima smrti ili u „ajnzascgrupama” – mobilnim jedinicama za ubistva.

Kao najgore ocenjene zemlje su Belorusija, Belgija, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Luksemburg, Rusija, Grčka, Čile, Kolumbija, Danska, Francuska, Novi Zeland, Holandija, Paragvaj, Urugvaj, Španija i Ukrajina.

Ove zemlje nisu odgovorile na upitnik Centra, ali nisu ni preduzele nikakve akcije da istraže osumnjičene nacističke ratne zločine, navode u izraelskoj kancelariji Centra.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga