Zurof: Sramota je što Kepiro nije osuđen

Još 2007. godine pred sudom u Budimpešti pokrenut je postupak protiv Kepira. Do danas, optužnica protiv njega nije podignuta. Ali je pokrenut postupak protiv Zurofa, po tužbi Kepira za klevetu?!

13. dec 2010

Direktor Centra “Simon Vizental” iz Jerusalima Efraim Zurof izrazio je danas u Novom Sadu razočaranje zato što Šandor Kepiro (96), žandarmerijski mađarski fašistički kapetan iz Drugog svetskog rata, još uvek nije procesuiran zbog optužbi da je učestvovao u sprovođenju Novosadske racije, u kojoj su 1942. u glavnom gradu Vojvodine ubijani Jevreji, Srbi i Romi.

Zurof (Zuroff) je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući rekao da je, umesto toga, Kepiro tužio njega za klevetu, jer ga je Zurof u javnim nastupima i intervjuima u Mađarskoj nazvao ratnim zločincem koji je 5. na listi najtraženijih odbeglih fašista iz Drugog svetskog rata, za kojima traga Centar “Simon Vizental”.

Dodao je da ga je Kepiro tužio i zbog toga što ga je nazvao “moralnim monstrumom holokausta”. „Nazvao sam ga tako jer je u to vreme, 1942. godine, Kepiro već bio pravnik po zanimanju i kao takav on je morao da zna da je Racija zločin, ali je ipak pristao da učestvuje u njoj”, naveo je Zurof.

On je rekao da je sud u Budimpešti procesuirao Kepirovu tužbu protiv Zurofa i najavio da će 16. decembra biti održano drugo ročište po toj tužbi. Ukoliko bude proglašen krivim, Zurof preti novčana ili zatvorska kazna.

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović najavio je da će grupa odbornika gradskog parlamenta otputovati 16. decembra u Budimpeštu, da bi iskazali podršku Zurofu, koji je pre dve godine proglašen počasnim građaninom Novog Sada.

„Pitanje podsećanja na prošlost jeste pitanje budućnosti, zarad onih koji tek treba da žive, koji tek treba da se rode. Iako je od zločina Racije prošlo gotovo sedam decenija, Kepiro mora da odgovara pred sudom za zlocicne za kojke je optužen, kako bismo zatvorili tu bolnu stranicu naše istorije”, poručio je Jovanović.

Efraim Zurof je podsetio da je 7. marta 2007. godine pred sudom u Budimpešti pokrenut postupak protiv Kepira, koji do danas nije rezultirao optužnicom. „Činjenica je da Kepiro priznaje da je bio u Novom Sadu u vreme Racije, kao i da je znao šta se dešava, a i mi tačno znamo šta je on ovde radio”, kazao je Zurof.

On je dodao da Kepirova tužba ni njega ni Centar „Simon Vizental” ni na koji način neće sprečiti da učine sve što je u njihovoj moći da Kepira izvedu pred lice pravde. „To je najmanje što građani Novog Sada i Srbije zaslužuju”, poručio je Zurof.

Šandor Kepiro tereti se da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u fašističkoj Novosadskoj raciji, u kojoj je ubijeno i pod led Dunava bačeno, prema nekim najnovijim istraživanjima, i više od 2.000 Jevreja, Srba i Roma.

Kepiro je bio osuđivan dva puta na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekolioko godina. On je osumnjičen i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u Aušvic, 1944. godine.

Protiv Kepira je Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji podnelo zahtev za sprovođenje istrage septembra 2008. godine, a tada je za njim raspisana i poternica. Mađarska je odgovorila da ustav te zemlje ne dozvoljava izručenje njenih državljana.

Fašistička Racija je tokom januara sprovedena ne samo u Novom Sadu, već i u Šajkaškoj oblasti i u Bečeju. Ukupno je ubijeno više od četiri hiljade ljudi, među kojima je bio veliki broj žena, dece i staraca.

Centar „Simon Vizental” (Wiesenthal) nosi ime po slavnom lovcu na naciste Simonu Vizentalu (1908-2005), koji je ličnim angažmanom doprineo hapšenju brojnih nacista koji su uspeli da odbegnu od pravde nakon Drugog svetskog rata, a među njima i Adolfa Ajhmana. 

Vizental je i sam preživeo holokaust i bio je interniran u nekoliko koncentracionih logora.

Efraim Zurof će sutra u Novom Sadu učestvovati na seminaru o holokaustu, koji će se održati u Skupštini Vojvodine i koji je namenjen prosvetnim radnicima iz Srbije.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga