- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zurof: Smrt Kepira sprečila podnošenje žalbe

Direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, Efraim Zurof, danas je izrazio žaljenje što je smrt Šandora Kepira, osumnjičenog za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata,sprečila ulaganje žalbe na oslobađajuću presudu mađarskog suda.

Šandor Kepiro (97) koji je jula sudskom odlukom oslobođen optužbe za učesće u fašistčkoj Novosadskoj raciji januara 1942. godine, umro je juče u Budimpešti.

U saopštenju Efraima Zurofa, na čiju inicijativu je Mađarska 2006. pokrenula proces protiv Kepira, izražava se žaljenje što je Kepirova smrt sprečila ulaganje žalbe na odluku suda, koji bi, smatraju u Centru, verovatno ukinuo prvobitnu oslobađajuću presudu.

„Oslobađajuća presuda za Kepira u julu, nije bila samo pravosudni apsurd koji vređa sećanje na žrtve masovnog ubistva, nego i ohrabrenje onima koji negiraju učešće Mađarske u nacističkim zločinima“, ocenjuje se u saopštenju Efraima Zurofa.

Ta presuda se osim toga, smatra Zurof, direktno suprotstavlja „ogromnom broju istorijskih i pravnih dokaza koji su godinama skupljani i koji bi verovatno doprineli ukidanju prvobitne oslobađajuće presude“.

Oslobađajuća odluka suda u Budimpešti, doneta uz pozivanje na nedostatak dokaza, izazvala je proteste među rođacima žrtava Novosadske racije i drugim građanima, i negodovanje vlasti Srbije uz zahtev mađarskom pravosuđu da se Kepiru ponovo sudi.

Kepiro je bio optužen da je u januaru 1942. godine, kao žandarmerijski kapetan, učestvovao u sprovođenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece.

Ogorčenje zbog smrti Šandora Kepira danas je izrazio i predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović, uz ocenu da Kepira nije stigla pravda za zločine koje je počinio u Novom Sadu.

“Tragedija koja je pogodila Novi Sad i okolinu u januaru 1942. godine, kada su fašisti zverski ubijali naše sugrađane ostaće, bar kad je reč o kapetanu mađarske fašističke žandarmerije Šandoru Kepiru, nedorečena”, naveo je Jovanović u saopštenju za javnost.

„Ovakav sramotan epilog ne sme biti ohrabrujući za sve one koji su učestvovali u zločinima protiv čovečnosti i naša je obaveza da se kao društvo borimo protiv svakog vida nasilja usmerenog protiv čoveka”, poručio je predsednik Skupštine Novog Sada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!