Zurof: Nema političke volje da se sudi zločincu

Direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima Ifraim Zurof (Zuroff) izjavio je večeras da u Mađarsk…

19. jan 2009

Direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima Ifraim Zurof (Zuroff) izjavio je večeras da u Mađarskoj ne postoji politička volja da se sudi bivšem oficiru fašističke mađarske vojske iz Drugog svetskog rata, Šandoru Kepiru (95).
„Kepiro i dalje živi slobodno u Budimpešti, jer u Mađarskoj ne postoji politička volja da mu se sudi. A bez političke volje nema ni zadovoljenja pravde“, rekao je Zurof na svečanosti u Novom Sadu na kojoj mu je uručena titula počasnog građanina Novog Sada.
On je dodao da je i sam Kepiro priznao da je na dan fašističke Novosadske racije bio u gradu, kao oficir okupatorske mađarske vojske.
„A svi dobro znamo da su oni ti koji su izvršili masovno ubistvo nevinih Jevreja, Srba i Roma, građana Novog Sada. Iznenađujuće je to što čak ni danas nije toliko teško pronaći ubice i dokaze protiv njih, koliko je teško izvesti ih na sud i kazniti ih za njihova zlodela“, kazao je Zurof.
U januaru 1942. godine pogubljeno je i pod led Dunava u Novom Sadu bačeno više od 1.300 Jevreja, Srba i Roma.
Zurof je još poručio da protok vremena ni u kom slučaju ne umanjuje krivicu počinioca, „tih nemilosrdnih ubica, za odurne zločine koje su počinili“.
„Danas ne postoji ne opasnost da će Holokaust biti zaboravljen i učinjen je veliki napredak u preuzimanju pravnih mera protiv odgovornih za nedavne slučajeve genocida i etničkog čišćenja“, rekao je direktor Centra „Simon Vizental“.
Zurof je u više navrata apelovao na tužilaštvo u Mađarskoj da procesuira tužbu protiv Šandora Kepira. On je ranije objasnio da je Srbija Mađarskoj dostavila potrebnu dokumentaciju, koja dokazuje krivicu Šandora Kepira.
Prema njegovim rečima, ukoliko Kepiro uskoro ne bude izveden pred sud, preti opasnost da i on, poput prošle godine preminulog ustaškog zločinca Ive Rojnice, zbog poznih životnih godina, „izbegne pravdi“.
Šandor Kepiro ranije je u odsustvu bio osuđivan za zločine u Novosadskoj raciji. Kepiro je osumnjičen i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u nacistički koncentracioni logor Aušvic.
U dokumentaciji koju je državnim organima Srbije doneo Ifraim Zurof navodi se da je Kepiro bio u dva navrata osuđen zbog ratnih zločina, prvi put na deset a drugi put na 14 godina, ali da zatvorsku kaznu nije nikad odslužio.
Kepira je Vojni sud Generalštaba mađarske vojske 1944. godine osudio na deset godina zatvora zbog toga što nije bio odan vojsci i što je zbog Kepira vojska bila na lošem glasu.
Ta presuda je 31. maja 1945. godine Uredbom načelnika Generalštaba Trećeg Rajha poništena i Kepiru je vraćen čin koji je ranije imao.
Kepira je zatim Narodni sud u Mađarskoj 1946. godine osudio zbog ratnih zločina. Tu presudu Kepiro nije dočekao u Mađarskoj, već je pobegao u Argentinu, gde je boravio sve do pre nekoliko godina kada se vratio u Budimpeštu.
Portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić u više navrata je rekao da domaće tužilaštvo želi da zajednički sa Mađarskom reši slučaj Šandora Kepira.
Vekarić je jesenas rekao da mađarski pravosudni organi vode istragu o Kepiru, ali da jos uvek nisu pokrenuli postupak za njegovo hapšenje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga