Zurof: Ne izjednačavati zločine nacista i komunista

Oni žele da preprave istoriju, relativizuju holokaust i umanje ga u još jednu od tragedija.

26. dec 2010

Direktor Centra “Simon Vizental” iz Jerusalima Efraim Zurof (Zuroff) pozdravio je odluku Evropske komisije da odbije zahteve ministara spoljnih poslova Litvanije, Letonije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Češke da negiranje zločina komunističkog režima predstavlja krivično delo.

Zurof je za današnji novosadski “Dnevnik” rekao da ova odluka predstavlja prvi konkretan korak EU protiv aktuelne kampanje postkomunističkih zemalja, koje žele da javnost uvere u “bajku o tome da su zločini komunista jednaki zločinima nacista i da je bivši Sovjetski Savez jednako odgovoran kao nacistička Nemačka, za zločine u Drugom svetskom ratu i holokaustu”.

On je ocenio da ta inicijativa pojedinih istočnoevropskih zemalja ima za cilj umanjivanje važne uloge istočnoevropskih nacističkih kolaboracionista u holokaustu.

Prema njegovim rečima, te države žele da „transformišu zemlje ubica u zemlje žrtava”, što je nova forma antisemitizma.

„Oni žele da preprave istoriju, relativizuju holokaust i umanje ga u još jednu od tragedija. Pošto su patili duže nego što je trajao holokaust – ko zna – možda je sledeći korak tvrdnja da su patili više od Jevreja”, kazao je Zurof.

On je ocenio da incijative poput ove „utiru put fašizmu”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga