Zurof: Još ima mnogo živih nacista

Ljudi, koje Centar danas pronalazi, nisu promijenili identitet i riječ je o osobama koje su procijenile da ih niko neće tražiti

09. avg 2015

Direktor jerusalimskog Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof rekao je da 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata nacista ima mnogo manje, ali da je i dalje veliki broj onih koji su živi.

„Mnogi ljudi to ne shvataju, jer ne pretpostavljaju da neko tako dugo živi. Drugim riječima, da se kojim slučajem holokaust ili Drugi svjetski rat desio 1920. godine, mi sada ne bismo razgovarali o ovoj temi“, rekao je Zurof za „Dojče vele“.

Zurof je naveo da ljudi, koje Centar danas pronalazi, nisu promijenili identitet i da je riječ o osobama koje su procijenile da ih niko neće tražiti.

„Koncept pojedinačne odgovornosti odnosi se na svakoga, tako da ovi ljudi, s jedne strane, imaju nesreću da tako dugo žive“, rekao je Zurof, najpoznatiji lovac na naciste.

On je naveo da se i danas na desetine slučajeva istražuju i da to uglavnom rade Nijemci, a da se u Austriji nije desilo nijedno slično suđenje u posljednjih 30 ili 40 godina.

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj postoji politička volja da se sudi nacistima.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga