ZSF: Zabraniti postavljanje baznih 5G stanica na porodilišta, škole i druge osetljive objekte

“Životna sredina u Zrenjaninu ionako je zagađena"

16. feb 2020

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) zatražio je danas od gradskih vlasti da u regalatorne planove vrate zabranu postavljanja baznih stanica 5G telekomunikacionih mreža na objekte posebne osetljivosti, poput porodilišta i škola, i da se prekine rad na promeni ovih planova kojima se predviđa dalje ukidanje zabrana koje još uvek postoje.

“Očigledno je da gradska vlast više vodi računa o profitu telekomunikacionih kompanija, mahom stranih, nego o zdravlju naših ljudi. Inače ne bi propisima omogućavala da se bazne stanice postavljaju čak i na porodilištima, školama i dečjim igralištima”, naveo je ZSF u saopštenju za javnost.

Dodali su da naučnici širom sveta upućuju apele za sprečavanje razvoja 5G mreže, jer će “masovno povećati izloženost radio frekventnom zračenju, pored zračenja koje emituju već instalirane 2G, 3G i 4G telekomunikacione mreže, a koje je dokazano štetno za ljude i životnu sredinu”.

“Životna sredina u našem gradu ionako je zagađena. Nemamo ispravnu vodu za piće, smrad iz kafilerije davi pola grada, otpočela je izgradnja velike fabrike gume. Stanovnici Lukićeva godinama bezuspešno pokušavaju da zaštite svoje selo od zagađenja iz jednog industrijskog objekta”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga