ZSF: Tajkuni u Zrenjaninu monopolišu donošenje odluka o identitetskim pitanjima

"U postupku promene naziva ulica građani moraju biti konsultovani"

02. sep 2019

Akivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) ocenili su danas da tajkuni u Zrenjaninu, u prethodne dve godine, nastoje da monopolišu donošenje odluka o identitetskim pitanjima.

Kako navode, oni su tokom 2018. pokušali da promene naziv grada bez saglasnosti njegovih stanovnika u čemu, zbog odlučnog otpora građana, nisu uspeli, a na inicijativu ZSF u novi Statut uvrštena je odredba po kojoj se inicijativa za promenu naziva postojećeg naseljenog mesta ne može pokrenuti bez referenduma.

Aktivisti ZSF ističu da se promena naziva ulica i trgova i dalje obavlja bez efikasnog učestvovanja građana u procesu odlučivanja i da gradskom odlukom o utvrđivanju naziva ulica i trgova nije predviđeno prethodno izjašnjavanje stanovnika ulice ili trga čiji naziv se menja.

„Takav nedostatak u proceduri omogućava vlasnicima kapitala da svoje klasne interese nameću običnim građanima koji nisu u mogućnosti da utiču na donošenje odluka koje se njih neposredno tiču“, saopšteno je iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Smatraju da je postojeća procedura nedemokratska i da je treba dopuniti obavezom održavanja kosultativnog referenduma u konkretnoj ulici ili neposrednim izjašnjavanjem građana na drugi način, u skladu sa Statutom, na primer sazivanjem zbora građana u mesnoj zajednici ili organizovanjem javne ankete.

Na taj način bi Skupština, prilikom donošenja odluke imala na raspolaganju i stav građana.

Iz ZSF ukazuju da je osnovno demokratsko pravilo da građani moraju imati mogućnost da efikasno učestvuju u procesu donošenja po njih važnih odluka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga