ZSF: Srbija izgubila suverenitet u proizvodnji hrane

"Na tržištu opstaju samo najveće kompanije dok se domaći proizvođači suočavaju sa nelojalnom konkurencijom farmera iz Evropske unije"

03. dec 2019

Nevladina organizacija Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) ocenila je danas da je položaj malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača sve teži, jer država forsira velike proizvođače, a zbog prisustva velikog broja stranih investitora, Srbija je „izgubila suverenitet“ u proizvodnji hrane.

“U poslednjih 20 godina došlo je do velike koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem i monopolizacije poljoprivredne proizvodnje. Država ovu oblast uređuje u saglanosti sa interesima velikih privatnih agrokorporacija, a položaj domaćih malih i srednjih proizvođača sve je teži. Strane kompanije povećavaju svoje prisustvo u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji. Zbog ovakve državne strategije, Srbija je izgubila suverenitet u proizvodnji hrane”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da “kapitaliste interesuje samo profit”, zatim da nisu zainteresovani za negativne ekološke efekte koje proizvodi masovna upotreba hemijskih sredstava, a na tržištu opstaju samo najveće kompanije dok se domaći proizvođači suočavaju sa nelojalnom konkurencijom farmera iz Evropske unije koji dobijaju ogromne subvencije od EU, a tržište Srbije otvoreno je za njihove proizvode.

ZSF je ocenio da već više godina postoje zloupotrebe u izdavanju poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države.

Najavili su da će tim povodom u petak, 6. decembra, biti održana tribina u „Klubu Dositej“ na Lesnini, u Zrenjaninu, s početkom u 19 sati.

Skup se organizuje u okviru projekta Građanski aktivizam u Zrenjaninu koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga