- Autonomija - https://www.autonomija.info -

ZSF: Promenom imena ulice nastavlja se zatiranje antifašističkih tradicija u Zrenjaninu

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) saopštio je večeras da je predlog Komisije za utvrđivanje naziva ulica i trgova Skupštine grada Zrenjanina za promenu naziva Ulice Narodnog fronta u Dr Slavka Županskog još jedan dokaz da lokalne vlasti rade na zatiranju antifašističkih tradicija toga grada.

Odbornici će na sutrašnjoj sednici Skupštine grada odlučivati o ovom predlogu.

ZSF je predložio Skupštini grada da ne prihvati predlog za promenu naziva Ulice Narodnog fronta a da nekoj drugoj ulici da naziv dr Slavka Županskog.

“Smatramo da iza ovog predloga stoje desničarski krugovi kojima ne smeta samo komunistički, nego bilo kakav antifašizam”, piše u saopštenju.

ZSF je podsetio da je Narodni front bio naziv za široke antifašističke političke grupacije koje su nastale u Evropi i svetu tridesetih godina 20. veka, a činile su ga razne levičarske i građanske partije i organizacije različitih ideoloških usmerenja.

Naročito je jak bio u Francuskoj i Španiji, gde je osvojio vlast na izborima 1936. godine.

Narodnofrontovske vlade u ovim zemljama donele su veliki broj progresivnih zakona, naročito u socijalnoj oblasti.

Posle formiranja republikanske vlade u Španiji general Franko organizovao je pobunu posle koje je usledio građanski rat.

Narodni front postojao je i u Kraljevini Jugoslaviji. Tokom narodnooslobodilačke borbe 1941-1945. Jedinstveni narodnoslobodilački front (JNOF) okupljao je sve antifašiste, posle oslobođenja delovao je kao Narodni front Jugoslavije.

ZSF je saopštio da je i dr Slavko Županski imao nesumnjivo značajnu ulogu u političkom životu Zrenjanina, ali su dodali da on nije bio dosledan.

Županski je bio osnivač Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku (današnjem Zrenjaninu) 1918. godine, ali je posle 1945. podržavao i vlast Komunističke partije Jugoslavije i zalagao se za autonomiju Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!