ZSF: Promenom imena ulice nastavlja se zatiranje antifašističkih tradicija u Zrenjaninu

“Smatramo da iza ovog predloga stoje desničarski krugovi kojima ne smeta samo komunistički, nego bilo kakav antifašizam”

19. dec 2018

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) saopštio je večeras da je predlog Komisije za utvrđivanje naziva ulica i trgova Skupštine grada Zrenjanina za promenu naziva Ulice Narodnog fronta u Dr Slavka Županskog još jedan dokaz da lokalne vlasti rade na zatiranju antifašističkih tradicija toga grada.

Odbornici će na sutrašnjoj sednici Skupštine grada odlučivati o ovom predlogu.

ZSF je predložio Skupštini grada da ne prihvati predlog za promenu naziva Ulice Narodnog fronta a da nekoj drugoj ulici da naziv dr Slavka Županskog.

“Smatramo da iza ovog predloga stoje desničarski krugovi kojima ne smeta samo komunistički, nego bilo kakav antifašizam”, piše u saopštenju.

ZSF je podsetio da je Narodni front bio naziv za široke antifašističke političke grupacije koje su nastale u Evropi i svetu tridesetih godina 20. veka, a činile su ga razne levičarske i građanske partije i organizacije različitih ideoloških usmerenja.

Naročito je jak bio u Francuskoj i Španiji, gde je osvojio vlast na izborima 1936. godine.

Narodnofrontovske vlade u ovim zemljama donele su veliki broj progresivnih zakona, naročito u socijalnoj oblasti.

Posle formiranja republikanske vlade u Španiji general Franko organizovao je pobunu posle koje je usledio građanski rat.

Narodni front postojao je i u Kraljevini Jugoslaviji. Tokom narodnooslobodilačke borbe 1941-1945. Jedinstveni narodnoslobodilački front (JNOF) okupljao je sve antifašiste, posle oslobođenja delovao je kao Narodni front Jugoslavije.

ZSF je saopštio da je i dr Slavko Županski imao nesumnjivo značajnu ulogu u političkom životu Zrenjanina, ali su dodali da on nije bio dosledan.

Županski je bio osnivač Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku (današnjem Zrenjaninu) 1918. godine, ali je posle 1945. podržavao i vlast Komunističke partije Jugoslavije i zalagao se za autonomiju Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga