ZSF: Pri mesnim zajednicama u Zrenjaninu formirati odbore građana za vodu

Više stručnjaka za tehnologiju vode izrazilo sumnju u sposobnost izgrađenog postrojenja da obezbedi dovoljen količine vode

05. nov 2019

Na sastanku građana održanog u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) učesnici su predložili da se zbog problema sa pijaćom vodom pri mesnim zajednicama formiraju odbori građana za vodu.

Građani su na sastanku ocenili da je to jedini način da se najvažniji komunalani i zdravstveni problem u Zrenjaninu napokon reši.

U Zrenjaninu je zabranjena upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda još 2004. zbog toga što ne ispunjava standarde propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode, a najveći problem je koncentracija arsena koja je deset puta veća od dozvoljene.

Decembra 2018. postrojenje za prečišćavanje vode je pušteno u probni rad, ali je već aprila ove godine isporuka navodno prečišćene vode prekinuta zbog, kako je rečeno, oštećenja membrana, a najnovija informacija je da će u posao možda biti uključene i neke izraelske firme.

Iz ZSF ukazuju da je više stručnjaka za tehnologiju vode izrazilo sumnju u sposobnost izgrađenog postrojenja da obezbedi dovoljen količine vode koja odgovara standardima propisanim pravilnikom i da nije poznato da li je neka stručna komisija ocenila kvalitet projekta, da su urađene odgovarajuće studije.

Navode i da je ceo posao rađen krajnje netransparentno, iako se radi o pitanju koje je od ključnog značaja za život i zdravlje ljudi, kao i da se ispostavilo da „investitor“ ne raspolaže ni znanjem ni kapitalom za realizaciju tako kompleksnog poduhvata, a da veliki broj Zrenjaninaca i dalje pije vodu iz vodovoda iako je zabrana na snazi.

Posebnu zabrinutost prisutnih na sastanku izazvalo je izlaganje biologa Živojina Đurina, bivšeg šefa laboratorije Zrenjaninskog vodovoda koji je na brojnim primerima pokazao kako se izgrađenim postrojenjem diletantski upravlja.

Prema njegovim saznanjima, količina otpadne vode znatno je veća nego što je ugovorom predviđeno, ona se ne tretira kao hazardni otpad nego se pušta u gradsku kanalizaciju, što propisima inače nije dozvoljeno.

Iz ZSF su ukazali i da, čak i da se iz postrojenja pusti voda zadovoljavajućeg kvaliteta bio bi rešen samo problem snabdevanja vodom stanovništva u gradu, dok bi oko 50.000 seoskog stanovništva i dalje bilo prinuđeno da koristi sirovu vodu koja je sličnog kvaliteta kao i ona u Zrenjaninu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga