ZSF poziva građane Zrenjanina da ne dozvole promenu imena grada u Petrovrad

“Predlažemo svima da podnesu predlog za dopunu Nacrta i da tako doprinesu da naziv grada ne bude promenjen bez saglasnosti njegovih stanovnika"

11. dec 2018

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) pozvao je danas građanke i građane Zrenjanina da podnesu predlog za dopunu nacrta statuita toga grada,m kako bi sprečili da njegovo ime bude promenjeno u Petrovgrad, i to bez referenduma.

ZSF je ponovio da je u Nacrtu novog statuta Grada Zrenjanina izostavljena odredba koja postoji u važećem Statutu, po kojoj je u proceduri za promenu naziva naseljenih mesta obavezan referendum.

“Predlažemo svima da podnesu predlog za dopunu Nacrta i da tako doprinesu da naziv grada ne bude promenjen bez saglasnosti njegovih stanovnika. Krajnji rok je 13. decembar, predlog treba predati u kancelariju broj 73 u Gradskoj kući”, navodi se u saopštenju za javnost.

ZSF je ranije naveo da već više od godinu dana “grupa lokalnih kapitalista”, uz podršku desnih političkih stranaka, poput Demokratske stranke Srbije i Dveri, i nekih intelektualaca, poput Matije Bećkovića i Koste Čavoškog, nastoji da promeni naziv Zrenjanin u Petrovgrad.

“Izgleda da su pisci Nacrta statuta više vodili računa o njihovim interesima, nego o demokratskim pravima građana. Očigledna je namera da se novim Statutom omogući prihvatanje inicijative da se gradu Zrenjaninu promeni naziv, bez saglasnosti njegovih stanovnika”, ocenio je ZSF.

Podsetili su da su nazivi opština i gradova, nazivi naseljenih mesta i katastarskih opština, kao i način njihove promene, utvrđeni Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i da mogu biti promenjeni samo izmenom zakona.

“Smatramo da Skupština grada Zrenjanina nema demokratski legitimitet da donosi bilo kakvu odluku u vezi sa tim pitanjem pre nego što se održi referendum. Ukoliko lokalni tajkuni i desničarske političke stranke žele da njihova inicijativa bude prihvaćena, moraju prikupiti overene potpise 10 odsto birača upisanih u birački spisak na teritoriji grada Zrenjanina. Zrenjaninke i Zrenjaninci imaju demokratsko pravo da sami odluče o tome kako njihov grad treba da se zove”, upozorio je ZSF.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga