ZSF: Potrebna masovna mobilizacija građana za pritisak na vlast u Zrenjaninu

"Gradska vlast netransparentno postupa i u rešavanju problema sa otpadnom vodom"

28. apr 2018

Nevladina organizacija „Zrenjaninski socijalni forum“ (ZSF) upozorila je danas da taj grad, pored problema s pijaćom vodom, ima i problem sa otpadnom vodom, za koji gradske vlasti predlažu netransparentno rešenje.

Gradska vlast je predložila da se prečišćavanje otpadnih voda reši javno-privatnim partnerstvom, uprkos problemima koji se u tom modelu već pojavio s prečišćavanjem vodovodske vode.

„Postoji opravdana bojazan da će ovaj posao biti urađen na netransparentan i nestručan način, kao i kada se ranije radilo o izgradnji i pokretanju prečistača za pijaću vodu koja je u Zrenjaninu zagađena arsenom“, naveo je Miroaslav Samardžić iz ZSF.

On podseća da su gradski čelnici ranije odlučili da se problem pijaće vode reši uz pomoć privatnog konzorcijuma, što nije u skladu za Zakonom o komunalnim delatnostima.

„Jedini način da se stvari pokrenu s mrtve tačke je masovna mobilizacija građana„, jer „bez efikasnog pritiska na organe lokalne i državne vlasti Zrenjaninci nikad neće dobiti ispravnu vodu za piće“, ocenio je Samardžić.

Ta organizacija podseća da lokalne vlasti već više od tri decenije nisu u stanju da reše problem snabdevanja stanovništva ispravnom vodom za piće, a da su aktuelne vladajuće stranke – SNS, SPS i SVM, još od dolaska na vlast 2012. godine „trijumfalno najavljivale da će Zrenjaninci brzo dobiti vodu koja odgova nacionalnom Pravilniku“.

„Ni posle pet godina obećanje nije ispunjeno“, ukazuje ZSF.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga