ZSF: Pored problema sa vodom i zagađenim vazduhom, Zrenjanin je i veoma prljav grad

"Sredstva se izdvajaju za besmislene manifestacije u centru grada ili dodeljuju nevladinim organizacijama koje ne rade ništa korisno za građane"

11. nov 2019

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) saopštio je danas da problem u tom banatskom gradu ne predstavljaju samo neispravna voda za piće i zagađen vazduh zbog smrada koji se širi iz kafilerije, već i činjenica da je grad prljav, “smeće leti na sve strane i postoje brojne divlje deponije koje se sve više šire”.

Uprkos tome što radnici Javnog komunalnog preduzeća Čistoća i zelenilo dobro obavljaju svoj posao, gradskim budžetom nije opredeljeno dovoljno sredstava za komunalne delatnosti poput iznošenja smeća, održavanja zelenih površina i grobalja kao i zoohigijene, navodi se u saopštenju.

“Postoje mogućnosti da se gradski budžet planira tako da više novca ide na delatnosti od kojih zavisi kvalitet života u gradu umesto da se sredstva izdvajaju za besmislene manifestacije u centru grada ili dodeljuju nevladinim organizacijama koje ne rade ništa korisno za građane. Nažalost, odavno je ustaljena praksa da značajan deo javnog novca završava u privatnim džepovima”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je gradski budžet dodatno opterećen partijskim zapošljavanjem i dodaje da postoji i “fiktivno zapošljavanje” pa pojedini zaposleni dobijaju plate a čak i ne dolaze na posao.

Navodi se da je neophodno veće angažovanje Komunalne milicije u čiju nadležnost spada i otkrivanje i kažnjavanje osoba koje se “bahato ponašaju i smeće bacaju na sve strane”, kao i da se komunalna milicija kadrovski ojača.

“Kažnjavanje, ali i obrazovanje o komunalnoj higijeni su neophodni kako bi se stvari u ovoj oblasti koliko-toliko dovele u red. Smeće se u Zrenjaninu iznosi na način koji je u dobro organizovanim državama odavno napušten. Nema primarne selekcije otpada koju bi trebalo da vrše domaćinstva, što bi obezbedilo da se na deponiju odlaže samo otpad koji ne može da se reciklira”, piše u saopštenju.

Ocenjeno je da posebno zabrinjava činjenica da je Vlada Srbije prošle godine odlučila da regionalna deponija bude u Kikindi pa će, po svemu sudeći, otpad iz Zrenjanina biti otrpeman u Kikindu i odlagan na tamošnju deponiju, što će Zrenjanin koštati oko milion evra godišnje, čemu treba dodati i znatno povećane transportne troškove.

“Veliki je problem što će komunalne delatnosti u Srbiji uskoro biti privatizovane. Privatne firme žele samo da povećaju svoj profit i nisu zainteresovane za dobrobit građana. Potrebno je da bude organizovana ozbiljna javna rasprava o razvoju i budućoj organizaciji komunalnih delatnosti, kako bi bile izbegnute negativne posledice privatizacije koje su vidljive u državama koje su prihvatile taj model, a sada u njima postoje snažni socijalni pokreti čiji je cilj da ova oblast bude vraćana u javno vlasništvo”, navodi se u saopštenju.

U proteklih godinu dana Zrenjaninski socijalni forum organizovao je više sastanaka građana čiji je cilj bio da se otkriju uzroci ovako lošeg stanja u oblasti komunalne čistoće, kako bi se gradskim vlastima dali predlozi o mogućim rešenjima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga