ZSF: Najpre su rehabilitovani četnici, a sad i ustaše i pripadnici zloglasne SS divizije Princ Eugen

"Za kulturnu hegemoniju nove srpske buržaozije korisniji su Nedić, Ljotić, Draža Mihailović, i slični, nego partizani"

14. dec 2018

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) saopštio je danas da se gotovo svakodnevno portvrđuje da istorijski revizionizam dovodi do paradoksalnih i katastrofalnih posledica, među kojima je naveo i nedavne sudske odluke kojima se rehabilituju pripadnici ustaškog pokreta i ozloglašene SS Princ Eugen divizije.

U saopštenju Foruma napominje se da o ovim sudskim odlukama izveštavaju medji u Srbiji, kao i da država sada ima obavezu da im vrati kuće i njive.

ZSF podseća da prema Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, lice koje je bilo pripadnik okupacionih snaga koje su delovale na teritoriji Srbije, za vreme Drugog svetskog rata, kao ni njegovi naslednici nemaju pravo na vraćanje imovine ili obeštećenje.

Međutim, kako napominju, problemtičan je Zakon o rehabilitaciji kojim se uređuje rehabilitacija lica koja su iz političkih, verskih, nacionalnih ili ideoloških razloga, lišena života, slobode ili drugih prava do dana stupanja na snagu ovog zakona.

„Dakle ne postoji vremenska granica u prošlosti. Osnov za rehabilitaciju je da je neko lice kažnjeno bez sudske ili administrativne odluke. Rehabilitacija je moguća i za lica koju su kažnjena sudskom ili administrativnom odlukom, ukoliko je ona bila doneta protivno načelima pravne države i opšteprihvaćenim standardima ljudskih prava i sloboda“, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da, prema tome, po slovu Zakona, pravo na rehabilitaciju imaju i lica koja su bila pripadnici okupacionih i kvislinških formacija, pod uslovom da nisu učestvovali u vršenju ratnih zločina, odnosno da odlukom nekog organa posleratnih vlasti nisu proglašeni za ratne zločince ili učesnike u ratnim zločinima, i ukoliko nisu poginuli u oružanim sukobima.

„Zašto je ovakav Zakon donet? Trebalo je kriminalizovati jugoslovenske komunističke antifašiste, a glorifikovati saradnike nacista, prvenstveno zbog toga što su bili antikomunisti. Za kulturnu hegemoniju nove srpske buržaozije korisniji su Nedić, Ljotić, Draža Mihailović, i slični, nego partizani, važniji su interesi kapitalizma od antifašističke borbe. Najpre su rehabilitovani četnici, a potom i ustaše i pripadnici zloglasne SS divizije Princ Eugen“, ocenjuje Forum.

U saopštenju se podseća i da je prvi Zakon o rehabilitaciji donet 2006, u vrme vladavine DSS-a, a drugi 2011. kada je vladala DS u koaliciji sa SPS-om.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga