ZSF: Hitno sprečiti dalje uništavanje spomen-obeležja antifašističke borbe u Zrenjaninu

“Zapostavljanje antifašističke tradicije nije slučajno, ono je deo šire strategije"

04. okt 2019

Nevladina organizacija Zrenjannski socijalni forum (ZSF) apelovala je danas na nadležne gradske organe vlasti da spreče dalje uništavanje spomen-obeležja antifašitičke borbe u tom gradu.

“Svakog 2. oktobra, na dan oslobođenja grada, gradski funkcioneri polažu vence na spomenik Žarku Zrenjaninu i na spomenike na Bagljašu, a u međuvremenu ne rade ništa na negovanju antifašističkih tradicija. Poznato je da je gradonačelnik prošle godine podržao inicijativu nekoliko kapitalista i desničarskih organizacija da se gradu promeni naziv. Zašto jedne godine ne polože venac na kuću Servo Mihalja za čije rušenje su oni odgovorni?”, upitao je ZSF.

Posetili su da su ovih dana mediji izvestili da je prekrivena spomen-ploča na kući u kojoj je tokom Drugog svetskog rata štampan antiokupatorski list “Slobodna Vojvodina”, da je već odavno zapuštena i sklona rušenju zgrada u kojoj je bio nacistički logor u kome su bili zatočeni, mučeni i ubijani rodoljubi, da je gotovo potpuno srušena kuća narodnog heroja Servo Mihalja, koji je po nacionalnosti bio Nemac, a Zrenjanin je jedan od retkih gradova u porobljenoj Evropi koji među najistaknutijim antifašistima ima i jednog Nemca.

“Zapostavljanje antifašističke tradicije nije slučajno, ono je deo šire strategije čiji je cilj da se opravda sadašnji kapitalistički sistem koji počiva na potpuno drugačijim vrednostima. Komunistički antifašisti borili su se da fabrike pripadaju radnicima, a zemlja seljacima. Njihova parola bila je: ‘Tuđe nećemo – svoje ne damo’. Danas su prirodna i privredna bogatstva naše zemlje pod kontrolom domaćeg i globalnog kapitala i više ne služe obezbeđivanju dobrobiti za naše stanovništvo, već za proizvodnju profita privatnih korporacija. Antifašistički borci odbranili su suverenitet naše zemlje, danas od njega nije preostalo gotovo ništa”, ocenio je ZSF.

Upozorili su da preti opasnost da bude uništena i spomen-ploča na nekadašnjoj Željezničkoj radionici u kojoj je posle rata bilo preduzeće “Šinvoz”.

“Željeznička radionica bila je najače komunističko uporište pre rata u gradu. Tokom rata brojni radnici iz ovog preduzeća poginuli su boreći se protiv nemačkog nacističkog okupatora i njegovih domaćih slugu. Na spomen-ploči ispisana su njihova imena”, naveo je ZSF.

Podsetili su da je, prema Zakonu o ratnim memorijalima, brigu o ovim mestima sećanja obavezna da vodi gradska vlast.

“Zaštita memorijala, prema zakonu, podrazumeva sprečavanje propadanja i oštećenja i održavanje u dostojanstvenom i prepoznatljivom stanju, kao i sprečavanje neovlašćene izmene, dorade, izmeštanja, zamene ili uklanjanja ratnog memorijala ili njegovog dela. Pozivamo sve antifašistički i patriotski opredeljene građane da nam se pridruže u zalaganju za očuvanje oslobodilačkih i pravdoljubivih tradicjia našeg naroda”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga