ZSF: Gradske vlasti novim statutom pripremaju promenu imena Zrenjanina u Petrovgrad

"Zrenjaninke i Zrenjaninci imaju demokratsko pravo da sami odluče o tome kako njihov grad treba da se zove”

09. dec 2018

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) saopštio je danas da je u Nacrtu novog Statuta Grada Zrenjanina izostavljena odredba, koja postoji u važećem Statutu, po kojoj je u proceduri za promenu naziva naseljenih mesta obavezan referendum, i ocenio da je reč o pokušaju pripreme da se ime Zrenjanina promeni u Petrovgrad.

“U novi Statut mora biti uvrštena odredba po kojoj je referendum o ovom pitanju obavezan, budući da je naziv naseljenih mesta jedno od njegovih bitnih obeležja, i da se on ne može menjati bez saglasnosti njegovih stanovnika. Slične odredbe postoje u statutima drugih jedinica lokalne samouprave, na primer u Novom Sadu”, navodi se u saopštenju za javnost.

ZSF je naveo da već više od godinu dana “grupa lokalnih kapitalista”, uz podršku desnih političkih stranaka, poput Demokratske stranke Srbije i Dveri, i nekih intelektualaca, poput Matije Bećkovića i Koste Čavoškog, nastoje da promene naziv Zrenjanin u Petrovgrad.

“Izgleda da su pisci Nacrta statuta više vodili računa o njihovim interesima, nego o demokratskim pravima građana. Očigledna je namera da se novim Statutom omogući prihvatanje inicijative da se gradu Zrenjaninu promeni naziv, bez saglasnosti njegovih stanovnika”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

ZSF je podsetio da su nazivi opština i gradova, nazivi naseljenih mesta i katastarskih opština, kao i način njihove promene, utvrđeni Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i da mogu biti promenjeni samo izmenom zakona.

“Smatramo da Skupština grada Zrenjanina nema demokratski legitimitet da donosi bilo kakvu odluku u vezi sa tim pitanjem pre nego što se održi referendum. Ukoliko lokalni tajkuni i desničarske političke stranke žele da njihova inicijativa bude prihvaćena, moraju prikupiti overene potpise 10 odsto birača upisanih u birački spisak na teritoriji grada Zrenjanina. Zrenjaninke i Zrenjaninci imaju demokratsko pravo da sami odluče o tome kako njihov grad treba da se zove”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga