ZSF: Dopunom Zakona o komunalnim delatnostima voda za piće će izgubiti status javnog dobra

"Dopunom zakona naknadno će biti legalizovan traljavo urađen posao u Zrenjaninu",

04. dec 2018

Aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) ocenili su danas da će omogućavanjem privatnim firmama da se bave vodosnabdevanjem, voda za piće izgubiti status javnog dobra, a da će na taj način biti stvoreno veliko tržište za strane firme koje će dobiti monopolski položaj u delatnosti koja donosi velike profite.

Kako su naveli, prema važećem zakonu, snabdevanje vodom za piće, kao i gradski i prigradski javni prevoz trolejbusima i tramvajima, mogu obavljati isključivo javna preduzeća koja osniva jedinica lokalne samouprave ili društvo kapitala čiji je jedini vlasnik javno preduzeće, odnosno jedinica lokalne samouprave, kao i zavisno društvo čiji je jedini vlasnik to društvo kapitala.

Prema predlogu za dopunu zakona, koji je usvojila Vlada na sednici od 16.novembra ove godine, ukazali su, ta pravna lica mogu, uz saglasnost osnivača, da ugovore sa drugim pravnim licem obavljanje pojedinih poslova iz okvira komunalne delatnosti vodosnabdevanja i tramvajskog i tolejbuskog gradskog prevoza.

Aktivisti ZSF smatraju da će, kada ovaj predlog bude prihvaćen, sve komunalne delatnosti moći da obavljaju i privatne firme, poslednja ograničenja koja su postojala biće uklonjena, a ova oblast biće komercijalizovana.

„Omogućavanjem privatnim firmama da se bave vodosnabdevanjem, voda za piće postaće roba, kao i svaka druga, ona će izgubiti status javnog dobra. Procenjuje se da samo u Vojvodini oko 650.000 ljudi nema ispravnu vodu za piće u javnim vodovodima, a dopuna zakona otvara veliko tržište za strane firme koje će dobiti monopolski položaj u delatnosti koja donosi velike profite“, saopštili su iz ZSF.

Podsetili su i da je u Zrenjaninu zabranjena upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda još 2004. jer ne ispunjava standarde propisane Pravilnikom o higijnskoj ispravnosti vode i da je najveći problem koncentracija arsena koja je deset puta veća od dozvoljene.

Posle smene vlasti 2012. godine, naveli su još, vladajuća koalicija u Zrenjaninu, koju čine SNS, SPS i SVM, odlučila je da problem reši tako što će posao prečišćavanja vode poveriti privatnim firmama, što je, po tada važećim propisima bilo očigledno nezakonito.

Ugovor o javnoj nabavci za prečišćavanje vode sklopljen je februara 2015. sa „konzorcijumom“ koji su činili: Gruppo ZILIO S.P.A. ogranak u Beogradu, Gruppo ZILIO d.o.o. iz Novog Sada, i Synerteć, d.o.o. iz Beograda.

„Posle dužeg odlaganja, postrojenje je izgrađeno, neki državni organi izdali su odgovarajuće dozvole, ali drugi nisu, tako da fabrika vode nije mogla da otpočne sa radom. Dopunom zakona naknadno će biti legalizovan traljavo urađen posao u Zrenjaninu“, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući tome, ocenili su, Zrenjaninci će možda dobiti ispravnu vodu za piće, što još nije izvesno, jer se pouzdano ne zna da li izgrađeni prečistač odgovara potrebama grada od 70.000 stanovnika i da li je u stanju da prečisti vodu tako da njen kvalitet odgovara Pravilniku.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga