Žrtve pokrenule međunarodnu inicijativu za zaustavljanje svešteničkog zlostavljanja

Članovi inicijative su se sastali sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija u Ženevi

07. juna 2018

Neke od najistaknutijih ličnosti u borbi protiv seksualnog zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi pokrenule su danas medjunarodnu inicijativu s namerom da stanu na put zlostavljanju i nekažnjivosti biskupa i verskih moćnika koji ga omogućavaju.

Osnivanje inicijative Zaustavimo svešteničko zlostavljanje (ECA) objavljeno je danas na konferenciji za medije u švajcarskom gradu Ženevi.

Jedan po jedan od više od deset njenih članova iz Evrope, Afrike, Južne i Severne Amerike, podizao je na današjoj konferenciji zastavu zemlje iz koje dolazi i imenovao po jednog biskupa odgovornog za zataškavanje zlostavljanja.

Zatražili su da poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja revidira svoj plan o stvaranju vatikanskog tribunala koji bi se bavio odgovornošću biskupa, i obećali da će pomoći žrtvama širom sveta da pravda bude zadovoljena.

Inicijativa nastoji da iskoristi trenutak nastao pošto su žrtve zlostavljanja u Čileu optužile čileanskog biskupa Huana Barosa da je ignorisao slučajeve zlostavljanja kojima je bio svedok. Svi aktivni čileanski biskupi ponudili su prošlog meseca ostavku zbog kolektivnog neuspeha da spreče zlostavljanja.

Medju osnivačima ECA je i žrtva svešteničkog zlostavljanja u Čileu Hose Andres Muriljo, koji je optužio Barosa za zataškavanje i kog je papa Franja nedavno primio u Vatikanu s još dvojicom čileanskih mladića, žrtava zlostavljanja.

Muriljo je danas rekao novinarima da je ECA prepoznala napredak ostvaren u nekim zemljama zahvaljujući hrabrosti žrtava da javno progovore o zlostavljanju.

„Medjutim, postoje mnoga mesta širom sveta, u Aziji, Africi, Latinskoj Americi, gde su glasovi žrtava i dalje ućutkani. ECA teži da bude njihov glas“, kazao je Muriljo.

Uz Murilja, inicijativu su izmedju ostalih osnovali žrtva svešteničkog zlostavljanja u Velikoj Britaniji Piter Sonders i Alberto Atie iz Meksika, žrtva najozloglašenijeg pedofila u Rimokatoličkoj crkvi Marsijala Masijela, osnivača uticajnog svešteničkog reda Legija Hrista.

Članovi inicijative su se ove nedelje sastali sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija u Ženevi, i dobili su poziv da se tokom godine sretnu s predsednikom Generalne skupštine UN, što pokazuje da je njihovo nastojanje da budu zastupnici žrtava zlostavljanja privuklo pažnju vlasti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga