ZSF: Sprečiti nasilje u Vojvodini i obnovu fašističke prakse etničkog čišćenja

"Državni organi dužni su da spreče novo izazivanje nasilja, kako desni ekstremizam ne bi postao masovni pokret"

19. apr 2018

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) upozorio je danas da je cilj mitinga u Hrtkovcima koji je najavila Srpska radikalna stranka (SRS) obnova fašističke prakse etničkog čišćenja, te pozvao nadležne organe, ali građane da se tome usprotive.

U saopštenju ZSF podseća se da da je posle ratova devedesetih svima jasno kakve su posledice šovinističkih ekstremizama, te ukazuje da desni ekstremisti i danas nastoje da iskoriste siromaštvo u kome živi dobar deo stanovništva Srbije, kako bi za sve nedaće okrivili pripadnike drugih naroda.

“Do masovnih mobilizacija na ultradesnoj osnovi dolazi kada ekonomski i politički sistemi nisu u stanju da generišu zadovoljavajući nivo socijalne sigurnosti. Državni organi dužni su da energičnom akcijom spreče novo izazivanje nasilja u Vojvodini, kako desni ekstremizam ne bi postao masovni pokret”, ističe se u saopštenju.

ZSF podseća da, prema važećim zakonskim propisima, javno okupljanje nije dozvoljeno u situaciji kada postoji ugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti države, kao i kada su ciljevi okupljanja usmereni na pozivanje i podsticanje na oružani sukob ili upotrebu nasilja, na kršenje ljudskih i manjinskih sloboda i prava drugih, odnosno na izazivanje ili podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

Pozivamo sve građanke i građane, političke i druge organizacije da se angažuju na suzbijanju svih šovinizama, kako bi se očuvao mir u pokrajini. Trenutno dobri međunacionalni odnosi u Vojvodini jedina su pozitivna tekovina promena koje su nastupile posle pada režima Slobodana Miloševića”, apelovao je Zrenjaninski socijalni forum.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga