Zrenjaninski socijalni forum protiv rehabilitacije saradnika nacista

LSV: Gradonačelnik Zrenjanina da se izjasni o rehabilitaciji saradnika Gestapoa

07. nov 2016

Aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) pozvali su danas građane i građanke da im se pridruže u borbi protiv rehabilitacije nacističkih zločinaca i njihovih saradnika.

U saopštenju Forum je ocenio da je restauracija kapitalizama u Srbiji dovela ne samo do uništavanja privrede, do socijalne bede, vladavine domaćih tajkuna i stranih korporacija, nego i do sramne revizije novije istorije.

„Posebno smo uznemireni najavom da će u Pančevu ovih dana započeti sudski postupak za rehabilitaciju osobe koja je nemačkim nacistima izdala narodnog heroja Žarka Zrenjanina, koji je ubijen 1942. godine u Pavlišu kod Vršca“, piše u saopštenju.

Forum je predložio da se ukinu sve zakonske odredbe kojima je omogućena rehabilitacija protagonista i saradnika nacističkih režima iz vremena Drugog svetskog rata, a u isto vreme podržava rehabilitaciju lica kojima je posle 1945. bilo suđeno i koja su bila proganjana zbog nenasilnog političkog delovanja, ili samo zbog iznošenja stavova drukčijih od stavova tada vladajućeg Saveza komunista.

„Antifašistčika borba predstavlja najslavnije stranice naše istorije. Zahtevamo da se obnove i redovno održavaju svi spomenici koji podsećaju na herojsku borbu jugoslovenskih partizanki i partizana i na civilne žrtve fašističkog terora“, piše u saopštenju.

Forum je osnovan 2014. godine u Zrenjaninu i čine ga bivši radnici devastirane zrenjaninske industrije, intelektualci leve orijentacije, a radi na projektima koji imaju za cilj da povežu radničke borbe i da kroz solidarni međusobni odnos postignu jedan novi vid organizovanosti, pre svega kroz koaliciju Levi samit Srbije.

LSV: Gradonačelnik Zrenjanina da se izjasni o rehabilitaciji saradnika Gestapoa

Predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Zrenjanina Dejan Čapo zatražio je danas od gradonačelnika Čedomira Janjića iz Srpske napredne stranke da se javno izjasni u vezi sa pokretanjem postupka rehabilitacije osobe koja je, kao saradnik nacističkog Gestapoa, potkazala predvodnika antifašističkog pokreta u Vojvodini u Drugom svetskom ratu Žarka Zrenjanina, i na osnovu čije dojave je on ubijen.

“Budući da naš grad nosi ime ovog narodnog heroja, zahtevam da se, kao gradonačelnik grada Zrenjanina kome je dužnost da štiti svoj grad i sve građane i građanke koji u njemu žive, sa svojim saradnicima, koji danas upravljaju našim gradom, izjasnite o ovom događaju i stanete u odbranu imena i istorije našeg grada”, poručio je Čapo u otvorenom pismu gradonačelniku Janjiću.

Dodao je da se LSV nikada neće pomiriti sa takvim obesmišljavanjem sistema vrednosti i prekrajanjem istorije.

“Ne želim da verujem da se ovakvim postupkom šalje poruka da je otpor fašizmu bio zločin koji se morao kazniti smrću, a da je saradnja sa fašističkim i okupacionim silama vrlina koju danas treba rehabilitovati”, naveo je Čapo.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga