Zrenjaninski fantomi četvrti dan štrajkuju glađu

Građanima Zrenjanina uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava – zdrava voda za piće.

23. maja 2019

Lekari Hitne pomoći pregledali su danas na ulici, u centru Zrenjanina zdravstveno stanje Miljana Čičića i Milana Pernata, predstavnika Pokreta ujedinjenih fantoma iz Zrenjanina, koji već četvrti dan, od ponedeljka 20. maja, ispred zgrade Skupštine opštine Zrenjanina štrajkuju glađu zbog toga što njihovi sugrađani godinama nemaju ispravnu vodu za piće. Štrajkači su, kako su saopštili lekari, iscrpljeni, povišenog krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, te su primili odgovarajuću terapiju.

Nakon intervencije Hitne pomoći gradonačelnik Zrenjanina je posetio štrajkače i obećao da će ih sutra (petak) primiti na razgovor.

Čičić i Pernat izjavili su da je građanima Zrenjanina uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava – zdrava voda za piće. Na ovakav, najradikalniji vid protesta, bili su, kako su još ranije saopštili, primorani jer višegodišnja borba građana za ostvarivanje njihovog elementarnog prava na ispravnu vodu za piće, nije urodila plodom, niti je do danas dala bilo kakve rezultate.

Petnaesta je godina od kada je na snazi zabrana korišćenja vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremanje hrane! Druga je godina od kada je završen pogon prečistača, a da javnost nije obaveštena šta se dešava i zašto pogon još ne radi.

Čičić i Pernat su podsetili na ključne elemente sadržaja ljudskog prava na vodu, a to su: Pravo na dovoljnu količinu za podmirenje osnovnih potreba kao i dostupnost neophodne količine vode odgovarajućeg kvaliteta.

Zahteve – da se postave cisterne za vodu na više mesta u Zrenjaninu kao i saopštavanje tačnog datuma kada će fabrika vode početi da isporučuje vodu odgovarajućeg kvaliteta da bi mogla da se pije bezbedno po zdravlje ljudi – Pokret ujedinenih fantoma uputio je gradonačelniku Zrenjanina još 8. maja. Do danas odgovora nema, niti su zahtevi ispoštovani. Iz tog razloga Miljan Čičić i Milan Pernat, predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma iz Zrenjanina, odlučili su da stupe u štrajk glađu.

Branislava Opranović (Autonomija), foto: Nataša Pušić

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga