Zrenjaninski antifašisti poručili: No pasaran

Ispisane poruke provociraju verbalnu i pisanu reakciju, uz veliko ispisan zaključak "Neće proći"

03. okt 2015

Zrenjaninski antifašisti obeležili su Dan oslobođenja Zrenjanina razvijanjem transparenata kod spomenika Narodnoslobodilačkoj i antifašističkoj borbi u Zrenjaninu.

Aktivisti su podsetili da je 2. oktobra 1944. godine u Zrenjaninu pobeđen fašizam u jednom njegovom obliku.

U saopštenju koje je novinarima prosleđeno nakon akcije, zrenjaninski antifašisti su poručili da je, 71 godinu kasnije, fašizam i dalje prisutan u različitim oblicima i da se manifestuje kroz nacionalizam, rasizam, ksenofobiju, seksizam, homofobiju, siromaštvo, nezaposlenost i rat, odnosno nasilje.

Na dva velika transparenta, koje su antifašisti razvili, bilo je ispisano „Sloboda narodu“ i „No pasaran“. Oko slogana „NO PASARÁN!“, koji su koristili antifašisti u Španskom građanskom ratu, manjim slovima bile su ispisane reči nacionalizam, rasizam, „ksenofobia“, „sex sizam“, „homo fobia“, pa dalje piše – siromaštvo, nezaposlenost, rat.

U saopštenju se objašnjava da su autori tranparenta želeli takvom porukom da ukažu na neofašističke pojave u društvu, a posebno da „iritiraju“ kombinacijom engleskih i srpskih reči, kojima su nepravilno napisane tri reči: ksenofobija, homofobija i seksizam, što je direktno ukazivanje na uzrok tim društvenim pojavama, a to su, kako su naveli, nepismenost, neznanje i primitivizam uz predrasude i stereotipe.

„Ispisane poruke provociraju verbalnu i pisanu reakciju, uz veliko ispisan zaključak ‘neće proći'“, poručili su zrenjaninski antifašisti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga