Zrenjaninski antifašisti osudili afirmativno pisanje Politikinog zabavnika o Ljotiću

"Budemo li ćutali, zlo će se ponoviti”

20. jan 2019

Udruženje antifašista Zrenjanina najoštrije je osudilo afirmativno pisanje Politikinog zabavnika o lideru srpskog fašističkog pokreta ZBOR iz Drugog svetskog rata Dimitriju Ljotiću, koji je objavljen u poslednjem broju tog lista, pod naslovom “Ko su bili Ljotićevci”.

“Za nevericu je da je u ovom renomiranom listu, koji već duže od osam decenija kupuju čitaoci svih generacija, izašao tekst koji obiluje hvalospevima o lideru srpskog fašističkog pokreta ZBOR Dimitriju Ljotiću. Za autora teksta, Dimitrije Ljotić nije zagovarao fašističke i nacističke ideje, osuđivao je pogrome Jevreja, spašavao masone… Ljotić je, kaže autor, činio sve da bi se u Srbiji ‘izbegle odmazde i koliko- toliko sačuvao mir’”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala Ankica Dostanić.

Ona je navela da u tekstu nema ni reči o kolaboraciji sa okupatorima, zločinima nad građanima Srbije, holokaustu, pokoljima Roma…

“Tragično je da u Srbiji 75 godina posle pobede nad fašizmom i nacizmom jača politika revizionizma i da su ovakvi tekstovi ili javni nastupu postali veoma česti. Pozivamo sve antifašiste u Srbiji da podignu svoj glas i javno osude ovaj, ali i druge sramotne oblike revitalizacije ideja za koje smo mislili da su davno poražene. Budemo li ćutali, zlo će se ponoviti”, poručila je Ankica Dostanić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga