Zrenjaninske NVO upozorile na kršenje zakona

Tri organizacije traže od nadležnih da omoguće nesmetano kretanje svim građanima

06. avg 2014

Tri organizacije civilnog društva iz Zrenjanina tražile su danas od nadležnih u ovom gradu poštovanje prava osoba sa invaliditetom.

U otvorenom pismu se apeluje na sve relevantne činioce da se u poslovima rekonstrukcije, izgradnje i adaptacije javnih objekata u Zrenjaninu pridržavaju zakona i propisa Republike Srbije.

„Potpisnici traže da se  smesta uklone prepreke na ulazu u pešačku zonu kod centralne apoteke, kao i da se nedavno rekonstruisane ulice Koče Kolarova i Žabaljska učine pristupačnim za korisnike kolica“, navodi se u pismu.

Centar za razvoj civilnog društva, Udruženje paraplegičara „Banat“ i Zrenjaninski edukativni centar, kao potpisnici, dodaje se, takođe traže da se bez ikakvog odlaganja rampa kod Dispanzera za decu i žene saobrazi zahtevima pristupačnosti, odnosno da se smanji preveliki nagib koji je čini neupotrebljivom.

„Pre nekoliko dana u medijima i na veb stranici grada objavljeno je da se na nekoliko lokacija izvode radovi na obnovi saobraćajne infrastrukture u gradu. Izražavamo duboku zabrinutost da su i ovi radovi planirani i da će biti završeni ne uzimajući u obzir propisane standarde pristupačnosti“, upozoravaju tri organizacije civilnog društva.

Kako se ističe, potpisnici pisma su se više puta obraćali gradskoj upravi i javnim preduzećima i skretali pažnju na postojeće standarde, na značaj njihovog primenjivanja, nudili svoju pomoć u stvaranju pristupačnog okruženja, ali prema njihovim rečima to nije donelo rezultate.

„Stoga se ponovo obraćamo sa zahtevom za stvaranje uslova da sve nadležne instutucije, ustanove, tela i pojedinci koji učestvuju u procesima izgradnje, rekonstrukcije ili adaptacije javnih objekata poštuju zakonom propisane standarde pristupačnosti“, poručuju zrenjaninske NVO.

U njihovom pismu se ocenjuje da je neophodno da svi učesnici u ovim procesima preduzmu odgovarajuće mere u okviru svojih nadležnosti i  da u skladu sa propisima omoguće nesmetano kretanje svim građanima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga