Zrenjaninski aktivisti u šetnji gradskim ulicama ručnim kolicima skupljaju pomoć za izbeglice

Akcija će se završiti sledećeg vikenda, pešačkom turom od Zrenjanina do Kanjiže

22. avg 2015

Solidarna pešačka akcija prikupljanja pomoći za izbeglice počeće danas u 17 časova u zrenjaninskom naselju Bagljaš, a organizatori će u šetnji gradskim ulicama ručnim kolicima prikupljati humanitarne priloge.

Nekoliko organizacija civilnog društva iz Zrenjanina najavilo je da pokreće veliku humanitarno solidarnu akciju za migrante. Kako se objašnjava, akcija će trajati do 29. avgusta, i u prvoj fazi prikupljaće se humanitarna pomoć na dva mesta u Zrenjaninu, kao i kroz pešačke ture.

Aktivisti su pozvali građane da donesu konzerviranu hranu, odeću, kamp opremu, igračke, sveske i bojice za decu i sredstva za ličnu higijenu u prostorije Kulturnog centra „Alternativa“ u Ulici Sarajlijina broj 5 – radnim danima od 11 časova, a subotom i nedeljom od 20 časova, kao i u udruženje Skaska i Centar za razvoj savremenih veština u Pupinovoj ulici broj 21 – radnim danima od 11 do 14 časova. Kako se objašnjava, pomoć može biti i novac koji će biti usmeren za troškove manjeg kamiona, kojim je planirano da se prikupljena pomoć vozi do migrantskog svratišta.

Organizatori akcije solidarnosti sa migrantima su najavili i da će od ponedeljka do subote u popodnevnim časovima ići u ture šetanja po gradskim naseljima sa ručnim kolicima i tokom dva sata prikupljati pomoć i promovisati akciju. Svaka tura šetanja će biti najavljena i deljena preko socijalnih mreža.

NVO su istakle i da će se akcija završiti sledećeg vikenda pešačkom turom od Zrenjanina do Kanjiže, u dužini od 90 kilometara. Planirano je da i tada u Kanjižu stigne i manji kamion sa prikupljenom humanitarnom pomoći.

Sportski aktivisti, dodaje se, hodaće dva dana, sa ručnim kolicima, u proseku 45 kilometara dnevno i promovisati akciju. Građani u mestima kroz koje će prolaziti biće pozivani da se pridruže, tako što će dati humanitarnu pomoć, koja može stati u ručna kolica.

prihvatiliste-kanjizaOrganizatori su objasnili da na taj način sportski aktivisti žele da ukažu na probleme sa kojim se migranti suočavaju, težak i dugačak put koji prolaze u potrazi za mirom i sigurnim životom. Cilj pešačke akcije će biti u Kanjiži na privremenom boravištu za migrante.

Sve pešačke ture, kako kroz Zrenjanin, tako i do Kanjiže, biće organizovane u sklopu ranije pokrenute akcije „Šetanje ideja“, tokom koje su aktivisti zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR) šetali do Srebrenice, Vranića, Jasenovca i drugih gradova u zemlji i regionu.

U najavi se ocenjuje i da je ovakva velika akcija solidarnosti neophodna zbog lošeg položaja u kojem se nalaze migranti, koji u velikom broju svakog dana pristižu u Srbiju.

„Dok Vlada Srbije daje obećanja o osposobljavanju prihvatnih centara i obećanja za rešenja, koja bi trebalo da pomognu, ovi ljudi se suočavaju sa teškim problemima, od kojih su osnovni nedostatak hrane, odeće i bezbednog staništa. U isto vreme u delu javnosti i medija izraženi su rečnik, govori i pozivi na rasizam, ksenofobiju, fašističke izjave, koje mogu rezultirati netrpeljivošću i nasiljem prema migrantima“, objasnile su zrenjaninske NVO.

One su istakle i da je sve to rezultat neodređene i nejasne politike Vlade Srbije u odnosu na pitanje migranata, osim kada je u pitanju, kako su navele, politički marketing kroz obećanja i javne nastupe.

„Migranti i građani Vojvodine i Srbije imaju pravo da čuju istinu o planovima Vlade Srbije, o međunarodnim pregovorima i dogovorima koji se vode u njihovo ime i koji se odnose na status i planove za poboljšanje položaja migranata. Ovo se posebno odnosi na novac – međunarodnu pomoć EU koju  pominju Vladini zvaničnici, a koji bi navodno trebalo da bude usmeren na potrebe rešavanja problema migranata, a posebno za izgradnju i održavanje prihvatnih centara“, dodale su organizacije civilnog društva.

One su skrenule pažnju i na tok novca, poručivši da su migranti, na prvom mestu, ljudska bića, kojima je pomoć potrebna i kojima se ne može trgovati. „Pored toga ovom akcijom želimo da ukažemo na međunarodni problem koji se ne rešava podizanjem zabrana prolaska, zidova, žičanih ograda, jer to su ‘rešenja’ kojima se krše međunardni zakoni i deklaracije o ljudskim pravima o slobodi kretanja, boravka i ostanka u svakoj zemlji u Evropi i svetu. Posledica sličnih ‘rešenja’ su događaji u Makedoniji, koji su najviše pogodili migrante i njihov položaj u toj državi, ali i u regionu“, upozorili su aktivisti.

Organizatori velike akcije solidarnosti sa migrantima su Panonska aktivistička organizacija PAOR, udruženje „Skaska“, Centar za decu i mlade „Maštalište“, udruženje za radna prava žena „Roza“, a podršku su najavili i mladi muzičari iz sastava „Gipsy Mafia“.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga