Zrenjaninska vlast ruši spomenike kulture?

Ocenili da je ukidanje zaštite neophodno i rušenje tih zdanja neizbežno jer postoji opasnost da se u narednih mesec dana sama sruše

04. apr 2013

Odbornici skupštine grada Zrenjanina izjasniće se u ponedeljak 8. aprila o inicijativi Gradskog veća za ukidanje zaštite s nekoliko zdanja sa statusom spomenika kulture čije je rušenje predložila građevinska inspekcija.

Članovi Gradskog veća ocenili su da je ukidanje zaštite neophodno i rušenje tih zdanja neizbežno, jer postoji opasnost da se u narednih mesec dana sama sruše, kao što su se urušii krov na kući Filkovića i zgrada u Glavnoj ulici na broju 40.

Zavod za zaštitu spomenika kulture upozorio je danas da će lokalna vlast donošenjem odluke o rušenju zgrada sa statusom spomenika kulture prekršiti Zakon o kulturnim dobrima Srbije.

Istoričar umetnosti-konzervator Bojan Kojičić rekao je da Zavod za zaštitu spomenika nikada neće pristati na pokretanje procedure ukidanja zaštićenog statusa sa kuće Filkovića.

On je rekao da moraju postojati ozbiljni razlozi zbog kojih bi se jedan spomenik kulture brisao iz registra, a da se zapuštanje i zanemarivanje građevine sigurno ne može smatrati dovoljnim razlogom za pokretanje te procedure.

Prema njegovim rečima Zakonom o kulturnim dobrima jasno je predviđeno da je vlasnik kulturnog dobra, bilo da je to država, ili privatnik, dužan da ga održava.

On je rekao da je lokalna vlast u Zrenjaninu više puta tokom proteklih 10 godina tražila ukidanje statusa zaštite s pojedinih ugroženih zgrada.

„Procedura za skidanje zaštite, odnosno brisanja iz Registra spomenika kulture veoma je komplikovana i spora, a zavisi prvenstveno od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Ministarstva kulture i na kraju Vlade Srbije“, rekao je Kojičić.

Kojičić je naglasio da po zakonu odluku o rušenju zaštićenih spomenika ne može doneti ni Zavod za zaštitu spomenika kulture, a kazao je i da bez saglasnosti te ustanove ne smeju da se izvode ni najjednostavnije intervencije na spomenicima pod zaštitom države.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga