Zrenjaninska šetnja za pristupačnost

Aktivisti su tražili dosledno poštovanje Zakona o zdravstvu za žene

25. jul 2014

Aktivistkinje Zrenjaninskog edukativnog centra (ZEC) i drugih organizacija koje okupljaju žene sa invaliditetom prošetale su kroz Zrenjanin i ukazale na problem nedovoljne pristupačnosti ovog grada.

Šetnja je krenula od zrenjaninske Gradske kuće i završila se kod Dispanzera za žene.

„Obišli smo sve institucije u centru grada i pokazali da su skoro sve nepristupačne za osobe sa invaliditetom“, rekla je koordinatorka ZEC-a Radoslava Aralica.

Ona je objasnila da aktivisti traže dosledno poštovanje Zakona u zdravstvu za žene, odnosno da se ginekološki pregledi omoguće i ženama sa invaliditetom.

„Zgrada dispanzera nije bila do sada dostupna za njih, a sada smo se uverili da je rampa napravljena i da će uskoro ovaj objekat biti pristupačan. Očekujemo i hidraulični ginekološki sto i mobilni ultrazvuk“, istakla je Aralica.

Koordinatorka ZEC-a je objasnila da se projekat ove organizacije završava krajem ovog meseca, ali da će njeni aktivisti i dalje pratiti stanje u ovoj oblasti.

„Napravljen je i edukativni film, koji smo prikazali nakon šetnje, a kojim su obuhvaćeni problemi žena sa invaliditetom u svim sredinama“, dodala je ona.

Akcija je simbolično nazvana „Šetnja kroz moj otvoreni i pristupačni grad“ i sprovedena je u okviru kampanje „Dostupnost zdravstvene zaštite za žene sa invaliditetom u Zrenjaninu“, koju finansira fondacija Trag.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga