Zrenjaninska policija ne radi svoj posao ili…

Više od jedne godine nisu otkriveni napadači na nacionalne manjine u Zrenjaninu. Pucnji, pretnje smrću i proterivanjem ostale bez pravosudnog epiloga. Da li se tako štite manjine?

15. jan 2013

Zrenjaninski Zaštitnik građana upozorio je danas da da ni posle više od jedne godine nisu otkriveni počinioci nekih od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti i fizičkog integriteta pripadnika nacionalnih manjina na teritoriji grada Zrenjanina.

Zaštitnik građana je podsetio da je tokom marta 2011. godine na kući koordinatorke za romska pitanja Dobrile Nikolić ispisana poruka «Smrt Ciganima političarima», a da krajem jula 2011. godine na kući Tomislava Meržana u Zrenjaninu osvanuo grafit «Smrt Ciganima»

Takođe, tokom avgusta 2011. godine u poštansko sanduče Reformatske crkve u Zrenjaninu ubačene su preteće poruke, i to pretnje smrću i proterivanjem koje su upućene pripadnicima mađarske nacionalne manjine, dok je krajem decembra 2011. godine izvršen napad vatrenim oružjem na kuću predsednika Alijanse vojvođanskih Rumuna Viorela Besua u naseljenom mestu Jankov Most, kada samo pukim slučajem nije nastradao niko od ukućana.

„U svim ovim slučajevima počinioci navedenih krivičnih dela nisu otkriveni”, kaže se u saopštenju zrenjaninskog Zaštitnika građana.

„S obzirom da je tokom 2011. i 2012. godine bilo i drugih napada na pripadnike nacionalnih manjina čiji su počinioci otkriveni, očekujemo da institucije države preduzmu dodatne mere u cilju otkrivanja počinilaca gore navedenih krivičnih dela i njihovog privođenja pravdi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Zaštitnik građana je naveo da pravno sankcionisanje nasilnika i lica koja se koriste govorom mržnje – zakonska obaveza i tu ne sme biti nikakvog kompromisa, a država mora da zauzme jasan stav da govor mržnje, pretnja nasiljem, kao i samo nasilje, neće biti tolerisani.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga