- Autonomija - https://www.autonomija.info -

„Zrenjanin je žedan“ na Andrićevom vencu

Transparent „Zrenjanin je žedan“ stigao je jutros do predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu. Aktivisti Zrenjaninske akcije (ZRAK) kažu da hoće da se zna i u Beogradu da najveći grad Srednjeg Banata, i 22 sela nemaju zdravu pijaću vodu već 17 godina. Današnja akcija je samo jedan u nizu pokušaja da se skrene pažnja na dugogodišnje nerešavanje ovog životnog pitanja i posledica koje ono ima po egzistenciju i javno zdravlje građana.

Samo jedna, slikovita i dokazana, posledica konzumacije banatske vode je  da  je Zrenjanin sa 178,9 obolelih na 100.000 stanovnika grad sa najvećom stopom obolelih od dijabetesa tip 2, čiji je doprinoseći faktor arsen. Pored toga, sastav zrenjaninske vode i do šest puta povećava neke mikro i makrovaskularne komplikacije kod dijabetesa tip 2, a bolest se javlja 4 godine ranije nego kod ostalih u Srbiji. 

Sledeća aktivnost koju iz ZRAK-a najavili je peticija kojom će tražiti poništavanje izmene Zakona o komunalnoj deletnosti iz 2018. godine.

„Pogaženo nam je pravo na čistu pijaću vodu. Tekst peticije je gotov. Pozivamo da nas podrže sve kojima je u interesu da se poništi izmena zakona koja omogućuje da privatnik može da radi tako važne stvari i da praktično može da radi šta hoće. Šta će sprečiti privatnika da za pet godina počne da flašira vodu. I šta grad može da uradi u tom slučaju?“, kaže Bekim Rukeci za Autonomiju.

Zato voda mora da bude javno dobro i zato se ne može prodavati sa profitom, kažu iz ovog udruženja. Podsećaju na evropske primere iz naše bliže i dalje okoline, gde kažu da su Mađarska, Austrija, Slovenija i Holandija shvatile da voda mora da bude javno dobro koje je u vlasništvu države. Oni ukazuju i na primere u Zrenjaninu gde roditelji novorođenčadi kupaju bebe flaširanom vodom.

Od gradonačelnika Zrenjanina, Sima Salapure, ZRAK je tražio informaciju o tome ko je u timu koji rešava pitanje vodosnabdevanja u gradu i koliko su ti ljudi za obavljanje tog posla plaćeni. Iz Gradske uprave su tražili dodatnih 40 dana da na ovo odgovore.

Beograđani već dugo prepoznaju Zrenjanin po problemu sa vodom, a ne po nekim drugim karakteristikama po kojima je bio poznat ranije. Sudeći po reakcijama prolaznika u centru Beograda, svest o tome da u Zrenjaninu, Vojvodini i Srbiji postoji problem sa pijaćom vodom i da će on tek eskalirati je na veoma niskom nivou.

Aktivisti „Savskog nasipa“ i „Eko straže“ podržali su današnju akciju ZRAK-a. Sirene iz obližnjih ulica koje su se čule skoro sve vreme performansa kao da zovu na poslednju uzbunu za vodu kako Zrenjaninaca i Banaćana, tako i svih ostalih koji žive u Srbiji.

Ivana Gordić (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!