Zrenjanincima deljeni bonovi za kišnicu

"Zrenjanin je žedan"

04. apr 2014

Članovi grupe građana „Naš grad naša stvar“ iz Zrenjanina organizovali su danas performans u centru grada, kako bi još jednom ukazali na problem pijaće vode.

Oni su na glavnom gradskom trgu protestovali noseći transparente na kojima je pisalo „Zrenjanin je žedan“ i delili bonove za besplatnu kišnicu, koja je, kako navode, zdravija od zrenjaninske vode iz vodovoda.

Novi protest zakazan je za sutra, kad je u Zrenjaninu, prema najavama meteorologa, moguća kiša.

Zdravko Vujasinović, jedan od članova grupe koja organizuje proteste, rekao je novinarima da su Zrenjaninci posle nedavnog raskida ugovora o izgradnji fabrike vode sa nemačkim Vasertehnikom ponovo na početku rešavanja problema i da bi za to neko morao da snosi odgovornost. „Već kada smo krenuli od nule, moramo pokazati i koliko nam je stalo do rešavanja tog problema. To mora biti transparentno i javno, odgovorno i zakonito. Današnji performans je uvod u sutrašnji protest“, rekao je on.

Voda iz zrenjaninskog gradskog vodovoda zabranjena je za piće aprila 2004. godine zbog prekomerne količine arsena. Ugovor o izgradnji fabrike vode sa „Vasertehnikom“ potpisan je aprila 2012. godine, a nedavno je raskinut zbog nemogućnosti dobijanja garancija za tu investiciju i procene da standardi nemačke kompanije nisu usaglašeni sa propisima u Srbiji.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga