Zrenjaninci predali peticiju za vodosnabdevanje Vladi Srbije

"Naša voda ima i miris i ukus i boju"

27. mar 2014

Predstavnici zrenjaninskog udruženja građana „Naš grad, naša stvar“ predali su danas Vladi Srbije peticiju za hitno rešavanje problema vodosnabdevanja u Zrenjaninu.

Zdravko Vujasinović iz Udruženja rekao je da su peticiju sa više od 5.000 potpisa predali i u Predsedništvo Srbije i istakao da taj problem mora što pre da se reši.

„Naša voda ima i miris i ukus i boju. Nije problem samo s pićem, nego i to što se ova voda nalazi u hrani koju građani Zrenjanina jedu, jer velika većina fabrika koristi tu vodu za pripremu hrane“, kazao je Vujasinović ispred Vlade Srbije, pokazujući vodu žute boje.

Kako je objasnio, problem s pijaćom vodom u Zrenjaninu traje već 27 godina, dok je ona za piće zabranjena već deset zbog povećane količine arsena.

„Rešenja postoje za ceo svet, zašto ne bi postojalo i za Zrenjanin? Nemoguće da ovakva voda mora da se pije“, dodao je Vujasinović.

Momčilo Grujić iz ovog udruženja naveo je da je nephodno naći privremeno rešenje, kao što je postavljanje cisterni sa ispravnom vodom, jer u Zrenjaninu živi oko 75.000 ljudi.

„Moramo da dignemo stvari na viši nivo. Ne verujemo više nikome dok ne vidimo da je izgrađena fabrika“, kazao je Grujić.

Za danas je najavljena i sednica zrenjaninske skupštine, sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Predlogom zaključka o davanju saglasnosti zrenjaninskom Vodovodu na raskid Ugovora za izgradnju fabriku vode, koji je 2012. sklopljen s nemačkom kompanijom „Vasertehnik“.

Iz udruženja „Naš grad, naša stvar“ naveli su da nisu pozvani na tu sednicu iako je za to, kako tvrde, postojao usmeni dogovor jer je trebalo da se obrate skupštini.

Zrenjaninska voda iz vodovoda zabranjena je za piće od 2004. godine, zbog povećane količine arsena.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga