Zrenjaninci se pitaju o imenu grada

"Kada je u aprilu 1941. g. izbio rat, iz koga su posle par dana sramno pobegli kralj, vlada i generali, taj isti Žarko Zrenjanin Uča organizovao je ustanak i oslobodilačku borbu protiv okupatora u Banatu i Vojvodini"

10. apr 2018

Dok traju polemike da li najvećem banatskom gradu ponovo dati nekadašnje kratkotrajno ime Petrovgrad (kako se nekadašnji Veliki Bečkerek zvao, po imenu kralja Petra I Karađorđevića, između 1935. i 1941), ili zadržati ime koje je ovaj grad na Begeju dobio posle II svetskog rata po narodnom heroju i antifašističkom borcu Žarku Zrenjaninu, da se podsetimo na ovog znamenitog đaka somborske Učiteljske škole.

ŽARKO ZRENJANIN UČA (1902-1942) potekao je iz siromašne seljačke porodice, a završio je čuvenu somborsku Preparandiju 1923. godine. Još kao mladić organizovao je kurseve opismenjavanja za svoje sunarodnike, osnivao narodne biblioteke po banatskim selima i otvorio narodni univerzitet u rodnom mestu (Izbištu kod Vršca).

Pristupio je KPJ 1927. g. i napravio ilegalnu štampariju, zbog čega je 1933. g. uhapšen i osuđen na tri godine robije, na kojoj je štrajkovao glađu boreći se za prava političkih zatvorenika. Hapšen je i mučen i posle toga, između ostalog i u zatvoru tadašnjeg Petrovgrada.

Kada je u aprilu 1941. g. izbio rat, iz koga su posle par dana sramno pobegli kralj, vlada i generali, taj isti Žarko Zrenjanin Uča organizovao je ustanak i oslobodilačku borbu protiv okupatora u Banatu i Vojvodini. Neumorno i gotovo filmski stvarao je partizanske odrede, planirao taktike i izvodio oružane akcije, zbog čega ga je Gestapo prozvao „crveni general“.

Početkom novermbra 1942. g. u selu Pavlišu kraj Vršca opkolilo ga je više stotina fašističkih vojnika i gestapovaca predvođenih zloglasnim Špilerom, a u jurišu iz tog obruča presekao ga je mitraljeski rafal.

Proglašen je narodnim herojem dve godine kasnije (1944), a nekadašnji Veliki Bečkerek (kratkotrajni Petrovgrad) poneo je ime po njemu 1946. godine.

Bilo bi dobro da danas sami Zrenjaninci odluče o tome kako će im se grad zvati i da li mu treba menjati ime, i umesto hrabrog „Uče“ nazvati ga po kralju (istina, narodnom čoveku i jedinom srpskom demokratskom vladaru), koji nikada nije kročio nogom na tlo Banata, Srema i Bačke.

Milan Stepanović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga