Zrenjaninci opet protestovali jer deset godina nemaju vodu za piće

Građani konačno imaju pravo na svoje ja

01. mar 2014

Građani Zrenjanina i danas su, treću subotu u nizu, protestovali u centru grada jer nemaju vodu za piće i zatražili hitno rešavanje tog problema, pošto je već 10 godina voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće.

Protest su organizovala udruženja „Eko tok“ i „Naš grad naša stvar“, a pridružili su im se i članovi Paora – Panonske aktivističke organizacije, koji su prethodnih dana pozivali megafonom Zrenjanince da se pridruže protestu.

Jedan od organizatora Zdravko Vujasinović rekao je novinarima da je prikupljeno 2.500 potpisa građana koji su podržali peticiju za hitno rešavanje problema pijaće vode u Zrenjaninu, koja će biti predata republičkom parlamentu.

Vujasinović je naveo da političke stranke u Zrenjaninu „vrše pritisak na organizatore“ da kažu ko stoji iza protesta, i istakao da nema ni govora o političkim uticajima, nego je reč isključivo o želji Zrenjaninaca da konačno dobiju zdravu pijaću vodu. „Nikako da shvate da građani konačno imaju pravo na svoje ja, nego samo prebacuju lopticu sa sebe na nekog drugog i svi misle da su oštećena stranka, ali oštećeni su svi, jer niko nije ništa radio, ni vlast ni opozicija“, rekao je Vujasinović.

Voda iz gradskog vodovoda zabranjena je za piće aprila 2004. godine zbog prekomerne količine arsena. Ugovor o izgradnji fabrike vode sa nemačkom firmom „Vasertehnik“ potpisan je aprila 2012. godine, a skupštinskom odlukom prošle godine zamrznut je posao izgradnje fabrike vode sa namerom da se ispita zakonitost tendera pa je i realizacija projekta dovedena u pitanje.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga