Zrenjaninci i dalje bez rešenja za pijaću vodu

Odbornici su odlučili da Grad raskida ugovor o izgradnji fabrike vode

28. mar 2014

Na današnjoj vanrednoj sednici zrenjaninske skupštine odbornici su odlučili da Grad raskida ugovor o izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu. Time je poništen posao sa nemačkom kompanijom „Vasertehnik“, sklopljen pre dve godine, a sa čijom se realizacijom zbog, mahom političkih nesuglasica, nikada nije otpočelo.

“Zrenjanin nije ničija prćija”

Tokom zasedanja odbornici opozicije su kritikovali način na koji je sednica sazvana, ali i samu odluku.

Odbornik LSV Vladimir Milošev ukazao je da raskidanje ugovora podrazumeva i posledice koje, kako je naveo, neće biti male i ocenio da bi one moglo iznositi 3,5 miliona evra. On je postavio i pitanje načina na koji će se ovaj problem rešiti, s obzirom na to da su se u javnosti mogle čuti tvrdnje da će Zrenjaninci sledeće godine piti zdravu vodu.

Šef odborničke grupe DS, Goran Kaurić, rekao je za skupštinskom govornicom da bi, umesto što se ugovor raskida, trebalo od Vlade zatražiti da ona bude garant realizacije projekta i da bi sednicu trebalo odložiti do formiranja Vlade.

„Zrenjanin nije ničija prćija. Fabrika vode ne sme da bude političko pitanje. Trebalo bi da se potpišu svi oni koji traže da se ugovor raskine. Ovo je pitanje koje se tiče svih nas i naše dece. Sećamo se kako su sekli Ajfelov most sedamdesetih i mi danas ne znamo ko je odgovoran. Zato treba da se zna ko ovo zahteva“, poručio je Kaurić. On je dodao da će svaki odbornik morati svojim komšijama posle današnjeg dana da objasni zbog čega je glasao za raskid ugovora.

Odbornici DS i LSV su napustili sednicu pre glasanja po jedinoj tački dnevnog reda.

Direktor pozvao na raskid ugovora

Direktor zrenjaninskog Vodovoda, Goran Tajdić, je, nakon što je pozvao odbornike da glasaju za raskid ugovora, rekao da je to korak ka rešavanju problema sa pijaćom vodom. On je objasnio i da je spomenuo mogućnost raskida ugovora na sastanku sa predstavnicima Vasertehnik pre dva dana, ali da oni o toj mogućnosti nisu hteli da se izjašnjavaju, te da je zbog toga jedino bilo reči o opciji nastavka saradnje sa tom kompanijom.

Odšteta u milionima evra

U međuvremenu se oglasio i nemački Vasertehnik (WTE) koji je poručio da će zaštitu svojih prava potražiti kod nadležnih institucija, a da će o svemu odlučivati međunarodna arbitraža. Oni su istakli i da će tražiti novčanu nadoknadu za sve dvogodišnje troškove, što se meri u milionima evra.

U saopštenju se navodi i da su predstavnici WTE iznenađeni informacijama o raskidu ugovora o izgradnji fabrike za pijaću vodu u Zrenjaninu.

„Iznenađenje je utoliko veće što dolazi samo dva dana posle uspešnog sastanka WTE i direktora zrenjaninskog Vodovoda, Gorana Tajdića, na kome je postignuta saglasnost o neophodnosti ovakvog projekta i prevazilaženju eventualnih prepreka u njegovoj realizaciji, što potvrđuje i zajedničko saopštenje”, poručili su iz “Vasertehnika”.

Tehnički direktor te kompanije, Jorg Koering, je istakao i da je WTE do sada ispunio sve obaveze iz ugovora potpisanog pre dve godine, pa bi odšteta za njegovo raskidanje, koja se meri u milionima evra, pala na teret grada Zrenjanina, a time i na sve njegove građane.

Iz WTE podsećaju i da su državne garancije za sprovođenje projekta izgradnje fabrike vode za piće postojale, ali da su, kako piše u saopštenju, zbog “neažurnosti lokalnih organa vlasti istekle”.

“Nemačka kompanija je na pilot-projektu već testirala rešenja koja bi bila primenjena u budućoj fabrici, a osnovana je i lokalna projektna kancelarija, kao što je zahtevano u Ugovoru. Ugovor ostavlja mogućnost da se primeni finansijski model koji je najpovoljniji za Grad Zrenjanin, što je potvrđeno i na poslednjem sastanku sa gospodinom Tajdićem. Direktor Vodovoda je tada naglasio i da se očekuje podrška Republike Srbije”, napominju iz nemačke kompanije.

“Pozivanje na srpske standarde o kvalitetu vode, koji su rigorozniji nego u EU, takođe ne može da bude razlog za raskid ugovora, jer prema informacijama iz Udruženja vodovoda Srbije, usklađivanje srpskih i evropskih parametara o kvalitetu vode je već u proceduri u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije”, upozoravaju iz WTE.

Iz te kompanije podsećaju i da je vrednost postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu 25,6 miliona evra i da bi zrenjaninski Vodovod taj iznos otplatio tek nakon puštanja fabrike u pogon, a da bi u međuvremenu WTE finansirao izgradnju postrojenja iz sopstvenih sredstava. Oni objašnjavaju da bi kapacitet fabrike bio 300 litara u sekundi, a sa izgradnjom fabrike, ističu, moglo bi da se krene već u julu ove godine, dok bi postrojenje moglo biti gotovo krajem sledeće godine.

Zrenjaninci predali peticiju i delili česmovaču

Za svo to vreme, predstavnici udruženja “Naš grad, naša stvar”, krenuli su put Beograda i predali republičkim vlastima peticiju sa oko šest hiljada potpisa građana, u kojoj se traži da se hitno reši problem sa pijaćom vodom u Zrenjaninu. Oni su krenuli sa parkinga nadležnog javnog preduzeća, odnosno zrenjaninskog Vodovoda.

zr2

„Sve ovo što se dešavalo danas i juče je još jedan dokaz da treba vršiti pritisak na vlast. Mesec i po dana nam se niko od političara nije lično obratio. Nas ne zanima postupak, mi samo želimo čistu vodu“, rekao je Zdravko Vujasinović, predstavnik udruženja koje je ujedno i organizator protesta za pijaću vodu koji su se održavali vikendima u centru Zrenjanina.

U ovom udruženju napominju i da sutra neće biti organizovan protest, jer će se aktivisti priključiti akciji dobrovoljnog davanja krvi, ali da će već sledećeg vikenda opet protestovati i tražiti rešavanje problema pijaće vode u Zrenjaninu.

zr3

Iz UG „Naš grad, naša stvar“ su objasnili i da nisu prisustvovali današnjoj sednici jer, i pored usmenog dogovora, nisu dobili zvaničan poziv za prisustvo. Oni su dodali i da je bilo planirano da se obrate odbornicima.

Umesto toga, oni su nakon što su predali peticiju, prolaznicima u Beogradu delili zrenjaninsku zabranjenu česmovaču.

(Ž. Majski, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga