Zrenjaninci 13 godina bez pijaće vode

Problem s nezdravom vodom u gradu postoji decenijama, a zabrana je izdata 20. januara 2004. godine, zbog nedozvoljene količine arsena u vodi

20. jan 2017

Danas je tačno 13 godina od kada je rešenjem sanitarnog inspektora zabranjena voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu za piće i za pripremu hrane. Problem s nezdravom vodom u tom gradu postoji decenijama, a zabrana je izdata 20. januara 2004. godine, zbog nedozvoljene količine arsena u vodi.

Govorilo se tada da su vrednosti arsena ostale iste kao i pre 10, 20, ili 50 godina, ali da su kriterijumi od tada pooštreni, a da se taj problem može rešiti jedino izgradnjom nove fabrike za preradu vode.

Prvo pilot-postrojenje za dobijanje zdrave pijaće vode u Zrenjaninu postavila je firma „Sop“ iz slovenačkog mesta Krško, još 1979. godine.

Od tada je obavljeno desetak bezuspešnih istraživanja na pilot-postrojenjima kako bi se obezbedila zdrava pijaća voda iz gradskog vodovoda.

Konačno, upotreba vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane je zabranjena januara 2004. godine rešenjem sanitarnog inspektora voda u Zrenjaninu, zbog prekomerne količine arsena.

Te godine Izvršni odbor Skupštine Opštine Zrenjanin prihvatio je Informaciju o aktivnostima na izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu, a kasnije su razmatrane i mogućnosti snabdevanja grada vodom iz Dunava ili Tise.

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je krajem 2011. donelo odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode. Od tri ponude odabran je nemački „VTE Vasertehnik“ s kojim je ugovor o izgradnji fabrike vode potpisan 2012. godine.

„Vasertehnik“ je predstavio vodu za piće dobijenu u pilot-postrojenju u Zrenjaninu, ali je kasnije nova vlast poništila taj ugovor, a potpisala drugi sa italijanskom kompanijom „Grupo Zilio“ za prečišćavanje vode za piće.

Grupa „Zlio“ počela je oktobra 2015. godine radove na lokaciji u Zrenjaninu gde će biti postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, u nekoliko navrata davani su rokovi završetka izgradnje fabrike vode, a do kašnjenja, kako je objašnjeno, došlo je i zbog problema s davanjem garancija izvođaču radova za plaćanje obaveza prema italijanskom investitoru.

Iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ navode da su radovi na izgradnji postrojenja za preradu vode za piće intenzivirani, da se ne prekidaju ni zimi, da je počela ugradnja opreme u podignute objekte i da se završetak radova može očekivati uskoro.

Na gradilištu postrojenja postavljena je kamera da bi svi zainteresovani preko „video-strima“ na sajtu Grada Zrenjanina mogli uživo da prate napredovanje radova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga