Zrenjanin: U potrazi za prvacima

Mađarska zajednica u Zrenjaninu iz godine u godinu sa sve većom strepnjom iščekuju jesen jer je prvaka mađarske nacion…

14. feb 2013

Mađarska zajednica u Zrenjaninu iz godine u godinu sa sve većom strepnjom iščekuju jesen jer je prvaka mađarske nacionalnosti sve manje, a problem sve veći da bi se otvorilo mađarsko odeljenje u osnovnoj školi „Sonja Marinković“, u kojoj još ima takvih odeljenja. Nije slučajno što je Nacionalni savet Mađara pre dve godine ovu školu proglasio za ustanovu pd posebnog značaja za mađarsku zajednicu.

Sva je prilika da će ove godine i teže nego dosad moći da se „sakupe“ mađarski prvaci, budući da pripremnu nastavu u jedinom mađarsko pretškolskom odeljenju pohađa svega dvoje dece mađarske nacionalnosti. Zazvonilo je otuda za uzbunu, ima li se u vidu da Zrenjanin može da ostane obrazovni centar Mađara iz Banata jedino ukoliko uspe da se u gradu očuva osnovno obrazovanje na mađarskom jeziku. Na inicijativu Nacionalnog saveta Mađara pripremljen je obrazovni akcioni plan Mađara u Zrenjaninu, a njegovo sprovođenje nadzire posebno četvoročlano telo.

Prema rečima predsednika školskog odbora Zoltana Melegija, najvažniji cilj ovog dokumenta je očuvanje mađarskih odeljenja, a da bi se to ostvarilo neophodna je široka saradnja državnih činilaca i civilnih organizacija u sferi obrazovanja. – Prvi zadatak je pronalaženje roditelja mađarske nacionalnosti, što nije jednostavno, jer Mađari u Zrenjaninu žive rasuti, uglavnom na rubovima grada, a takođe nije jednostavan zadatak ni uveriti roditelje zbog čega je važno da svoju decu upišu u mađarsko odenjenje –rekao je Melegi, dodavši da bi sledeći korak predstavljalo formiranje dečjeg kluba, u okviru kojeg bi se sa budućim prvacimabavila njihova buduća učiteljica. Naveo je da je u planu da se potraže mogući prvaci i u ostalim pretškolskim ustanovama, kao i obaveštavanje roditelja o pogodnostima u slučaju da im deca pohađaju mađarsko odeljenje. Ponudiće se, pored ostalog, prevoz dece pretškolskog uzrasta, kao i osnovaca koji pohađaju niža odenjenja.

Direktorica osnovne škole „Sonja Marinković“ Gizela Katona-Debreceni kaže da pripremnu grupu pohađa svega dvoje dece, a da su roditeljima potencijalnih prvaka već predočene prednosti školovanja na maternjem jeziku i ono što škola u tom pogledu nudi – počev od toga da se nastava izvodi samo u prepodnevnoj smeni, preko dnevnog boravka za decu, do pogodnosti u pogledu prevoza đaka. Ona je ocenila i da bi, imajući konačno u vidu i mogućnost dobijanja mađarskog državljanstva, bila šteta ukoliko deca onih roditelja koja to mogu, ne bi naučila mađarski jezik.

Podsetivši da Zrenjanin predstavlja regionalni kulturno-obrazovni centar Mađara iz Banata, predsednik tamošnjeg Centra za metodiku Jožef Varadi konstatovao je da je nezamislivo funkcionisanje srednjeg obrazovanja na mađarskom jeziku bez odgovarajućih odeljenja u osnovnoj školi ili obdaništu, da je nemoguće „izvući ciglu iz zida“ i da mora postojati temelj na kojem se gradi.

Prema evidenciji roditelja mađarske nacionalnosti iz Zrenjanina, na jesen bi 24 mališana moglo da krene u prvi razred. Prema sadašnjem stanju stvari, međutim, samo su dva „sigurna“, a za upis još troje dece u mađarsko odeljenje postoje realne šanse. Tačan broj, međutim, biće poznat tek nakon što učiteljica bude potražila roditelje zrenjaninskih potencijalnih prvaka.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga