Zrenjanin: Sud vratio mandate odbornicima

Odbornici: To dokazuje bahatost i osionost vlasti u Zrenjaninu koja nije prezala ni od toga da mandate otima i mimo volje odbornika samo kako bi sačuvala svoju tanku većinu i opstala na vlasti.

24. jan 2013

Goran Kaurić i Tibor Vaš, čije oduzimanje odborničkih mandata je na prošlom zasedanju izglasala zrenjaninska skupštinska većina, održali su juče odvojene konferencije za novinare na kojima su saopštili da je Upravni sud u oba slučaja odlučio da se odluka o oduzimanju mandata poništava. Time se Kaurić i Vaš, odbornici opozicionih Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, vraćaju u svoja odbornička jata.

Kaurić je lokalnim medijima izjavio da je time potvrđeno da je pravda spora, ali dostižna, najavljujući krivične tužbe.

– To dokazuje bahatost i osionost vlasti u Zrenjaninu koja nije prezala ni od toga da mandate otima i mimo volje odbornika samo kako bi sačuvala svoju tanku većinu i opstala na vlasti. Protiv odgovornih će biti podnete krivične prijave i biće tražena njihova smena. A na ovo mora da reaguje i gradonačelnik Zrenjanina i da pokrene smenu onih koji su učestvovali u tome – izjavio je Goran Kaurić.

Smene odgovornih funkcionera zatražio je i Tibor Vaš, koji je ocenio da se sudskom odlukom potvrđuje da su zrenjaninski ligaši bili u pravu kada su upozoravali zrenjaninsku vlast da radi protivzakonito i da je zakon veoma jasan u kojim slučajevima odbornički mandat sme da bude oduzet.

– Sud je u zakonskom roku odlučio i ja se vraćam u skupštinsku klupu, kao pobednik, što sam i najavio kada sam bio prinuđen da je napustim. Opet je dokazano da gradski čelnici nisu dorasli da vode ovaj grad na pravičan i odgovoran način i da se bave sporednim stvarima, umesto da brinu o Zrenjaninu i njegovim gradjanima i građankama. Zahtevam da odgovorni za ovo protivzakonito delo odgovaraju tako što će podneti ostavke na svoje funkcije – rekao je Vaš, čije je odborničko delovanje u ovom mandatu obeležilo i to što nije bio omogućen prevod njegovog obraćanja za skupštinskom govornicom, nakon čega su odbornici većine odbili njegov predlog dopune dnevnog reda, iako su njegovo obrazloženje čuli samo na mađarskom jeziku.

Predsednik Skupštine Zrenjanina, socijalista Radovan Bulajić, nije želeo da komentariše odluku Upravnog suda, jer, kako je objasnio, ona još uvek nije stigla u Skupštinu grada. Tačka o oduzimanju odborničkih mandata Kauriću i Vašu našla se na dnevnom redu zrenjaninske Skupštine u decembru prošle godine na predlog mandatne komisije, koja je to obrazložila navodnim sukobom interesa dva odbornika pošto su primali dve nadoknade: odborničku i funkcionersku, na koju su stekli pravo kao nekadašnji funkcioneri Grada. Pre toga je mišljenje o tome zatraženo od nadležnog ministarstva.

Ova sednica je, zbog protesta opozicionih stranaka, trajala dva dana. Ligaši su imali nekoliko stotina predloga dopuna dnevnog reda, čije obrazlaganje je trajalo od 10 do 18 sati. Odbornici koalicije okupljene oko SNS i SPS su sve predloge odbili. Odbornici DS-a su ovom prilikom poneli i stiropore, kojima su u nekoliko navrata udarali o skupštinske klupe. Ipak, to nije sprečilo skupštinsku većinu da izglasa oduzimanje odborničkih mandata.

Žana Majski (Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga