Zrenjanin: Sećanje na Žarka Zrenjanina na Dan pobede

"Društvo koje nije u stanju da razlikuje dobro od zla ne može opstati"

07. maja 2018

Zrenjaninski socijalni forum sutra će, na Dan pobede, premijerno prikazati dokumentarni film o narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, koji je snimljen u znak protivljenja inicijativi desničarskih organizacija da Zrenjanin promeni ime u Petrovgrad.

Producent filma je Radnički video klub Zrenjaninskog socijalnog foruma, a autori su Branislav Markuš i Robert Fai.

Posle projekcije biće organizovan razgovor o zatiranju antifašističkih tradicija u Srbiji i Zrenjaninu.

Govoriće istoričar Andrija Popović i politikolog Miroslav Samardžić, a očekuje se da će na tribini učestvovati i članovi porodice Žarka Zrejanina i predstavnici SUBNOR-a.

“Umesto dokazanih heroja koji su poginuli boreći se za slobodu, favorizuju se notorni izdajnici i istorijske ličnosti koje su poznate samo po saradnji za fašističkim okupatorima. Učestalim rehabilitacijama ratnih zločinaca i saradnika nacista i izdajnika, podrivaju se moralni temelji na kojima počiva društvo. Društvo koje nije u stanju da razlikuje dobro od zla ne može opstati. Rehabilitacije podstiču nemoralno postupanje, ispostavlja se da ne postoji sankcija za pogano ponašanje”, navodi se u pozivu na tribinu.

Ocenjuje se da “nova srpska buržoazija” potiskuje antifašizam kako bi se obeshrabrio otpor postojećem nepravednom sistemu.

Početak je u 19 sati, u velikoj sali Mesne zajednice na Bagljašu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga