Zrenjanin: Prikupljanje potpisa podrške za osnivanje REKOM-a

REKOM za zajedničku bolju budućnost

13. maj 2017

Inicijativa mladih za ljudska prava i nevladina organizacija Skaska pozvali su danas građane Zrenjanina da sutra i prekosutra daju potpis podrške za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina (REKOM).

Potpisi će se prikupljati u glavnoj ulici u Zrenjaninu, 14. i 15. maja, od 11 do 19 sati.

U gradovima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu od 13. do 24. maja biće organizovana kampanja prikupljanja potpisa podrške osnivanju REKOM-a.

Cilj kampanje je da se pošalje jasna poruka premijerima Zapadnog Balkana i predstavnicima Evropske unije, da se od njih očekuje da prihvate odgovornost i u okviru Berlinskog procesa potpišu sporazum kojim se obavezuju da će osnovati REKOM.

Pred samit lidera Zapadnog Balkana, koji će biti održan u julu ove godine u Trstu, biće zatraženo da omoguće ostvarivanje svih potrebnih koraka ka uspostavljanju regionalne komisije.

Peticiju za osnivanje REKOM-a moguće je potpisati i onlajn. Ranije je prikupljeno blizu 600.000 potpisa građana sa prostora bivše Jugoslavije koji su podržali inicijativu za osnivanje REKOM-a.

Do sada je Koalicija za REKOM dokumentovala 23.000 žrtava u vezi sa ratom i 600 logora i drugih mesta zatočenja, od ukupno 130.000 ratnih žrtava i oko 1.700 logora i drugih mesta zatočenja.

“Sakupljeni podaci snažno podupiru stav Koalicije da je poimenični popis svih žrtava u ratovima na području nekadašnje SFRJ prioritet regionalne saradnje u odnosu na prošlost i izgradnju zajedničke kulture sećanja, ali da je to posao koji moraju da preuzmu i završe države u regionu”, piše u saopštenju za javnost.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ups!
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga