Zrenjanin: Priča o Ruži i Koči

Ruža je deo urbane legende a njena nasilno prekinuta ljubav sa verenikom Vladimirom Kočom Kolarovim i zajedničko streljanje ni danas nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

10. nov 2018

Ruža Šulman, jevrejska devojka koja je u osvit nacizma svoju mladost posvetila antifašističkoj borbi deo je istorije Zrenjanina.

Na nju sećaju ulica, naselje, brojna dokumenta, porodične priče i sačuvane muzealije. Ruža je deo urbane legende a njena nasilno prekinuta ljubav sa verenikom Vladimirom Kočom Kolarovim i zajedničko streljanje ni danas nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Na fotografijama u gradskom muzeju, jedno pored drugog, su Ruža i Koća, dvoje mladih koji su ostali upamćeni po svojoj delatnosti u SKOJ-u i velikom rodoljublju. Upravo tamo, pod svodovima muzejske ustanove, đacima osnovne škole „2. oktobar“ bibliotekari Gradske narodne biblioteke uz pomoć kolega iz muzeja oživeli su kroz priču vreme pred početak Drugog svetskog rata, prilike u gradu, delatnost mladih Skojevaca.

Životi i borba Ruže Šulman i Vladimira Koče Kolarova, njihovo odrastanje, ljubav, organizovanje partizanskih jedinica u Zrenjaninu, bili su tema razgovora sa novim naraštajima koji o tom vremenu ne znaju ništa. Govorilo se o boravku Ruže u zatvoru, deci je pročitan deo pisma koji je Ruža pisala majci iz zatvora, saznali su šta je antifašistička borba i koje je vrednosti nosila. Pričalo se o veri u ideale, borbi za slobodu i za svoju otadžbinu, ali i o tome kako se to smehom bori protiv fašizma, može li se ljubavlju pobediti strah, kako se i zašto treba boriti protiv nepravde i kako možemo prijatelju pomoći kada ga savlada strah i tuga.

„Da je Ruža Šulman sada živa, ja bih joj poklonila jedan prelepi stan u našem gradu, da joj se zahvalim što se borila za nas“, rekla je jedna devojčica nakon saslušane priče o životima Ruže Šulman i Koče Kolarova. Da je Ruža danas živa“, odgovorio je bibliotekar ,“ona taj stan ne bi uzela za sebe, već bi ga poklonila nekom ko nema stan, jer je takva bila, uvek je mislila na dobrobit drugih“.

(Miroslava Pudar, Danas / Foto: Narodni muzej Zrenjanin)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga