Zrenjanin: Polivali se zabranjenom vodom u znak protesta

Nemački Vasertehnik najavio tužbu protiv Zrenjanina, gradski čelnici ne mare

07. maj 2014

Aktivisti organizacija “Paor” i “Eko tok” danas su se, naočigled prolaznika, u centru Zrenjanina međusobno polivali zabranjenom vodom iz česme, u znak protesta zbog nerešenog problema sa pijaćom vodom u tom gradu.

Oni su svoj performans simbolično nazvali “Mučenje i ponižavanje H2O!”, a njihova poruka je bila da će ostati istrajni u akcijama kojima se ukazuje na najveći problem u Zrenjaninu.

“Mislim da smo uspeli da animiramo ljude. Reakcije su bile svakakve, ali najupečatljivija je bila žena koja je prišla i kroz suzne oči rekla da je cela situacija veoma potresa”, rekao je za Autonomiju Srđan Papić Đurić iz “Paora”.

On je objasnio da se zrenjaninski aktivisti, koji mesecima unazad organizuju proteste i performanse, osećaju kao “taoci u sopstvenom gradu”.

“Na protestima se stalno skupljaju isti ljudi, ali to nas neće sprečiti da nastavimo sa akcijama i protestima. Zbog toga danas simuliramo ‘mučenje i polivamo se zrenjaninskom vodom, kako bismo pokazali istrajnost u našim namerama”, rekao je Papić Đurić.

zrenjanin kraj za fonomAktivista “Paora” je upozorio da i pored svih problema sa kojima se suočavaju građani Zrenjanina, onaj sa pijaćom vodom se tiče svakog podjednako i zbog toga bi, kako je ocenio, on trebalo da bude najprioritetniji za rešavanje.

“Današnji performans je i kontra i produktivan. Sve u vezi sa njim je simbolično i ironično. Ali cilj je isti kao i svakog puta; da animiramo ljude i ukažemo na težinu problema”, rekao je Papić Đurić.

Tužba za Zrenjanin

Nemačka kompanija Vasertehnik (WTE) najavila je pokretanje tužbe protiv zrenjaninskog JKP Vodovod i kanalizacija zbog raskida ugovora o izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu, uz ocenu da je ugovor „neosnovano i pravno neutemeljeno raskinut“.

„Imajući u vidu da je Vodovod u toku realizacije projekta u više navrata, i pored svih uloženih napora WTE da se projekat što efikasnije i što brže realizuje, grubo prekršio ugovorne obaveze, kao i da je odbijao komunikaciju i saradnju sa WTE, ovim putem vas obaveštavamo da ćemo preduzeti sva pravno raspoloživa sredstva, u cilju zaštite interesa našeg klijenta“, navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

Iz WTE su istakli da su u projekat izgradnje fabrike vode uložili višemilionske iznose i da su prinuđeni da, zbog „povraćaja uloženih sredstava i narušavanja reputacije kroz medije“, zahtevaju naknadu štete i izgubljene dobiti. Oni su opomenu pred tužbu dostavili i direktoru zrenjaninskog Vodovoda i u njoj najavljuju da će u najskorije vreme nadležnom sudu podneti tužbu protiv ovog javnog preduzeća, sa detaljnim obrazloženjem zahteva i uz priložene dokaze.

Očekivana reakcija za gradske čelnike

Predstavnici zrenjaninske lokalne samouprave poručili su da će istrajati u odluci da se ugovor sa WTE ne realizuje i da je reakcija ove nemačke kompanije “očekivana”, te da su spremni za sudski process.

Zrenjaninska skupština usvojila je već i predlog za raspisivanje novog tendera za rešavanje problema neispravne vode za piće u Zrenjaninu. Uslovi koje ponuđač treba da ispuni definisani su Elaboratom, a prilikom njegovog predstavljanja novinarima je rečeno da je bitna razlika u odnosu na sve dosadašnje pokušaje to što se neće nabavljati oprema, niti će ona biti plaćana, već će Zrenjanin kupiti uslugu prečišćavanja vode.

Ž.Majski 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga